Regnskyl og mangel på ilt: Stigende bekymring ved grotte i Thailand

Dykkers dødsfald understreger situationens alvor i aktion for at redde fodbolddrenge.

Der hænger mørke skyer over redningsarbejderne ved grotten i dag, fortæller DR Nyheders korrespondent. (Foto: © Athit Perawongmetha, Scanpix)

De omkring 1.000 personer, som kæmper for at redde 12 drenge fra et fodboldhold og deres træner ud af en grotte i Thailand, er dybt berørt af et dødsfald blandt redningsarbejderne.

Myndighederne meddelte i nat, at en frivillig dykker er død af iltmangel, mens han har var i gang med levere iltbeholdere til de indespærrede.

- Der er chok og sorg mellem de mange redningsarbejdere, fortæller international korrespondent i DR Nyheder Stéphanie Surrugue, der befinder sig ved grotten i det nordlige Thailand.

Hun fortæller, at dødsfaldet samtidig vækker bekymring over situationen i grotten. De thailandske myndigheder har bekræftet, at iltniveauet i grotten er faldet til 15 procent mod normalt 21 procent.

- Det giver bekymring for, om der er flere dykkere og frivillige, som kommer i fare på grund af iltsituationen i grotten. Dertil kommer selvfølgelig hovedbekymringen: Hvor megen ilt har drengene tilbage i den del af grotten, hvor de befinder sig?

Se TV Avisens grafik over grotten:

Fem kilometer iltkabel

Mængden af ilt i grotten falder netop på grund af det store antal mennesker, som befinder sig derinde i øjeblikket i forsøget på at redde fodbolddrengene og deres træner ud.

Hidtil har redningsarbejdet været fokuseret på at bringe iltbeholder ind i grotten, men nu vil man også prøve at trække et fem kilometer langt iltkabel ind til de indespærrede.

Problemet med ilt øger presset på redningsarbejderne, som i forvejen kæmper mod tiden, mens monsunregn truer med at oversvømme grotten igen.

Journalister ved grotten fortæller, at dagen har budt på heftige, men kortvarige regnskyl på omkring fem minutter. Men mere vedvarende regn kan komme, hvornår det skal være, og der er frygt for, at det kan ødelægge planen om at lade drengene dykke ud i friheden.

På samme måde virker den såkaldte "plan B" om at pumpe grotten fri for vand, så drengene kunne klatre ud uden dykkerudstyr, ikke realistisk netop nu.

De mange redningsarbejdere i grotten får iltniveauet til at falde. (Foto: © Lillian Suwanrumpha, Scanpix)

Ny plan: Boring

- Situationen er om muligt endnu mere bekymrende i dag end den var i går, opsummerer Stéphanie Surrugue.

Hun fortæller, at redningsholdet nu arbejder med en tredje plan.

- Det er en model, som man hidtil gerne har villet undgå, men som lige nu ligner plan A. Den handler om at få boret en alternativ vej udefra og ned i grotten.

- Indtil nu har man vurderet, at det ville være for farligt på grund af risiko for nedstyrtninger i det relativt lille rum, som drengene befinder sig i.

Sideløbende med dykkeraktionen i grotten har ingeniører og andre eksperter hele tiden været i gang med at undersøge det bjerg, hvor grotten ligger, for sprækker og spalter, som man eventuelt kunne bruge i forbindelse med en boring.

En chefingeniør har i dag udtrykt optimisme overfor avisen The Guardian i forhold til at lave en boring ned til de indespærrede drenge og deres træner.