Dansk dykker ved grotte i Thailand: God moral trods dødsfald

Det bliver uhyre vanskeligt at få et iltkabel ind til indespærrede drenge.

Den danske dykkerinstruktør Ivan Karadzic ved grotten i Thailand. (Foto: © STAFF, Scanpix)

- Når en erfaren dykker dør, bliver det hele sat i relief.

Sådan beskriver den danske dykkerinstruktør Ivan Karadzic situationen i Thailand, hvor omkring 1.000 redningsfolk lige nu forsøger at få 12 drenge fra et fodboldhold og deres træner ud af en grotte.

Den afdøde - en 37-årig, tidligere thailandsk elitesoldat - arbejdede ligesom Ivan Karadzic som frivillig under redningsaktionen.

- Det har selvsagt påvirket stemningen meget negativt, siger den danske dykker.

Dødsfaldet understreger, hvor farlig situationen i grotten er - og hvor vanskeligt det bliver, hvis myndighederne beslutter sig for at iværksætte den oprindelige redningsplan: At give de indespærrede dykkerudstyr på og guide dem ud af den oversvømmede grotte.

Moralen blandt de frivillige er dog stadig god, fortæller Ivan Karadzic:

- Vi er klar over, at det er en ekstrem svær opgave, men selv efter det, der skete i aftes (dødsfaldet, red.), så er stemningen stadig, at det kan vi godt.

Iltkabel er svær operation

Den afdøde dykker var i gang med at transportere iltbeholdere ind i grotten, da han selv døde af iltmangel.

Myndighederne har bekræftet at iltniveauet i grotten er faldende på grund af det store antal mennesker, som deltager i redningsaktionen.

Derfor har man nu - sideløbende med transporten af iltbeholdere - iværksat en anden plan om at føre et fem kilometer langt iltkabel ind til de indespærrede.

Ivan Karadzic, der ejer en dykkerskole i Thailand, understreger, at han ikke har nogen erfaring med den type operation - men umiddelbart vurderer han, at det bliver uhyre vanskeligt at trække kablet gennem de snævre passager i grotten.

- Hulesystemet går op og ned, til højre og venstre, og der er små trange steder. Så et af de problemer, jeg kan forestille mig, er, at slangen simpelthen sætter sig fast. Så du skal have dykkere stort set på hele ruten til at sikre, at slangen ikke sætter sig fast mellem to klippestykker.

- Det vil tage mange, mange timer i og med, at den hastighed, de kan bevæge sig med, vil være reduceret, i forhold til at dykke uden en sådan slange.

Normalt tager turen ind til drengene i grotten omkring seks timer for en erfaren dykker.

Se TV Avisen grafik over grotten:

Regnskyer truer

En anden oplagt trussel mod redningsaktionen er de tunge regnskyer, som hænger over det nordlige Thailand, hvor den oversvømmede grotte ligger.

Myndigheder og eksperter har tidligere udtalt, at monsunregn kan udsætte en redningsaktion flere måneder.

Og regn er bestemt dårligt nyt for dykkerne i grotten, siger Ivan Karadzic:

- Der sker to ting: Sigtbarheden bliver reduceret, og når man svømmer ind i grotten, skal man svømme mod strømmen af regnvand, som er på vej ud. Det kommer til at tage længere tid at bevæge sig, og man skal bruge mere luft.

Thailandske soldater bærer en pumpe ved grotten. (Foto: © Athit Perawongmetha, Scanpix)

Men det er ikke umuligt at dykke, selvom det regner, lyder vurderingen fra den danske instruktør.

- De allerførste dage regnede det rigtig kraftigt, og det var stadig muligt for dykkere at komme ind, siger han.