Ghanan Kaplan vandrer rundt på det ødelagte universitet i Mosul, hvor han underviste, indtil terrororganisationen Islamisk Stat indtog den irakiske storby i 2014.
- Det ser jo ikke ud til, det her universitet overhovedet kan genopbygges. Men man bliver nødt til at starte fra begyndelsen - et skridt ad gangen, lyder det fra ham.
Universitetet blev brugt som bombefabrik af IS, og ligesom mange andre vigtige bygninger i Mosul, er den ødelagt efter at have været i IS' besiddelse.
Nu forsøger befolkningen, sammen med den lokale regering, FN og en række nødhjælpsorganisationer at genopbygge deres by. Men det vil ikke blive nogen let opgave.
En lang, sej og enorm opgave
Irakiske specialstyrker genvandt i starten af måneden siden kontrollen med Mosul - med ganske få undtagelser, er terrorbevægelsen Islamisk Stat udryddet i den irakiske by.
Forude venter den enorme opgave at genopbygge den ødelagte by, vurderer Søren Schmidt, lektor i globale studier ved Aalborg Universitet.
- Det bliver en lang, sej og enormt stor opgave at genopbygge den by bare fysisk.
- Hvis man så også går videre og ser på, hvordan man skal få byen forvaltet rent politisk, så er det jo næsten en endnu mere uoverstigelig opgave.
Allerede i gang i øst
I Østmosul er genopbygningen allerede i gang, men særligt den gamle by i det vestlige Mosul, som er hårdt medtaget af kampene, er der lang vej hjem.
Det fortæller Camilla Brückner, direktør for FN’s udviklingsprograms nordiske kontor.
- Her vil det tage meget lang tid, før tingene er normaliseret. Omfanget af ødelæggelserne er nogle af de værste, vi har set i Irak, og Vestmosul er en af de største og mest komplekse stabiliseringsudfordringer, FN har stået overfor.
- Det er stadig for tidligt at sige præcis, hvad omfanget vil være af at skulle genopbygge Mosul, men de første vurderinger er, at det vil være noget over en milliard dollars.
Ifølge FN kan det tage op til halvandet år, før et nogenlunde normalt liv er genetableret i Mosul.
Camilla Brückner sammenligner ødelæggelserne i byen med dem, der var i Fallujah, som blev genvundet fra IS for knap halvandet år siden. Her er livet så småt ved at vænne tilbage, selvom genopbygningen er langt fra færdig.
- Men der er nogle dele af den gamle by Vestmosul, der er så ødelagte, at der ikke er et eneste menneske tilbage, og alt ligger i ruiner, og der vil det nok tage betydeligt længere tid, siger Camilla Brückner.
Først beskyttelse, så vand og el
FN's førsteprioritet er at sikre beskyttelsen af de mange hundredtusinde mennesker, der har måtte flygte fra byen. Hernæst kommer turen til genopretningen af den mest basale infrastruktur i byen.
- Det drejer sig særligt om vandforsyning, el-forsyning, kloaksystemer, at få genåbnet lokale klinikker, som senere vil kunne blive genopbygget til deres tidligere hospitalstatus, og skolerne selvfølgelig, så folk kan komme tilbage og leve et normalt liv.
- Og så også at få genoprettet småforretninger, så handlen kan komme i gang igen, og folk rent faktisk kan leve i byen.
Samtidig venter der et kæmpe oprydningsarbejde i dele af vest-Mosul, hvor murbrokker mange steder spærrer vejene.
Til dette arbejde ansætter man lokale beboere til at hjælpe med genopbygning og hvor lokale virksomheder får mulighed for at byde ind på de forskellige genopbygningsprojekter.
- På den måde har vi haft erfaring med at folks levestandard hurtigt bliver betydeligt bedre, ligesom det også styrker den sociale sammenhængskraft, fortæller Camilla Brückner.
Verden må hjælpe til
Det er dog helt afgørende, at det internationale samfund hjælper til, hvis genopbygningen skal lykkes.
- Den største udfordring i forhold til genopbygningen er de helt enorme ødelæggelser, der er i dele af Mosul. Den næststørste udfordring er at sikre midlerne til den her genopbygning. Formår vi ikke det, kan vi ikke sikre stabiliseringen og genopretningen af fred i området, siger Camilla Brückner.
Den samme melding lyder fra NGO'en Mission Øst, som udfører nødhjælpsarbejde i Mosul netop nu. Der mangler midler og støtte til genopbygningen, men også mad, vand og hygiejne - og mange hundredtusinde er i akut nød, fortæller generalsekretær Kim Hartzen.
- Vi ser en ødelæggelse, der kun tåler sammenligning med billederne fra Anden Verdenskrig fra Berlin og Stalingrad, siger han og fortsætter:
- Der skal en massiv bistand i nærområderne til for at genopbygge tilværelsen for de her mennesker, som har overlevet tre års rædselsfuld krig og terrorvælde under IS.
Men selvom det ser håbløst ud i forhold til genopbygningen af Mosul, forsøger den tidligere universitetsprofessor Ghanan Kaplan at være optimistisk.
- Vi er begyndt at skovle og gøre rent. Vi ønsker bare at få en normal hverdag igen. Alt er ikke forbi, slutter han.