Puk Damsgård: Irak har ingen plan for befriet Mosul

Livet vender tilbage i det østlige Mosul, men det gør korruption og politisk mistillid også.

Oprydningen er i gang i den østlige del af Mosul, som er blevet befriet fra Islamisk Stat.

De irakiske sikkerhedsstyrker siger, at det kun er et spørgsmål om dage, før terrororganisationen Islamisk Stat (IS) er helt fordrevet fra Iraks næststørste by Mosul.

Offensiven begyndte for over otte måneder siden, og krigen har kostet tusindvis af menneskeliv.

I den østlige del af byen, som blev generobret i januar, fornemmer man en tydelig optimisme, fortæller Mellemøst-korrespondent Puk Damsgård - lige indtil talen falder på politik.

- Centralregering i Bagdad har ingen plan for Mosul efter krigen, fortæller hun:

- Jeg har talt med irakere, som er med i processen omkring genopbygning, økonomi og forsoning - og de siger, at der ingen plan er, selvom regeringen i princippet har haft lang tid til at forberede sig.

Korruptionen vender tilbage

Det summer af liv i det østlige Mosul, hvor butikker åbner igen, vejene bliver ryddet, og skoler genoptager undervisningen.

Men andre og mere uheldige sider af normaltilstanden i det irakiske samfund vender også tilbage.

- Som det er typisk for Irak, så giver genopbygningen grobund for korruption. Jeg har talt med flere i provinsregeringen, som siger, at pengene fosser ud, fortæller Puk Damsgård:

- Det kan for eksempel være, at man lejer en gravko. Så får ejeren et beløb, men regningen lyder på det tredobbelte. Det er netop den korruption, som befolkningen i hele Irak er så trætte af.

Ekstrem mistillid

Korrespondenten fortæller, at borgerne i Mosul i det hele taget har meget lave tanker om centralregeringen i Bagdad.

- Her er ekstrem mistillid til regeringen, og det var en af grundene til, at nogle Mosul-borgere ikke så IS som noget specielt problem. Der er også mistillid til de sikkerhedsstyrker, som nu patruljerer i gaderne og opretter tjekposter.

- Så der ligger et meget stort arbejde i at forbedre forholdet mellem centralregeringen og borgerne i Mosul - men det er der ikke rigtig nogen, som tager alvorligt.