Det er en stor sejr for den irakiske regering, at millionbyen Mosul i dag er blevet generobret fra Islamisk Stat.
Men nu venter den sværeste opgave for regeringen i Bagdad, der skal genvinde indbyggernes tillid og skabe en plan for, hvad der fremadrettet skal ske med Iraks næststørste by.
Det fortæller DR Nyheders Mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, efter at den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, i dag er ankommet til Mosul og har udråbt sejr over terrororganisationen efter otte måneders hårde kampe.
- Mosul er den største by, som Islamisk Stat nogensinde har haft. Det har betydet noget i forhold til deres økonomiske formåen og deres militære kapacitet. Mosul har også givet Islamisk Stat en vigtig platform for at kunne påvirke borgernes tankesæt - blandt andet i undervisningen på byens skoler, siger Puk Damsgård og fortsætter:
- Så selvfølgelig er det afgørende for bekæmpelsen af Islamisk Stat, at de ikke sidder på store byer som Mosul. Problemet er, at de virkelige udfordringer kommer efterfølgende, for lige nu er der ingen plan for, hvad der ske med Mosul, siger hun.
Hyldes som helte
Offensiven mod Mosul blev indledt for otte måneder siden, efter at de irakiske regeringsstyrker sidste sommer generobrede den strategisk vigtige by Fallujah.
I de seneste mange uger fandt kampene hovedsageligt sted i byens gamle bydel, hvor omkring 1.000 militante islamister havde forskanset sig.
Men i dag kunne den irakiske premierminister, Haider al-Abadi, så endelig erklære byen for generobret.
- Den øverstkommanderende for de væbnede styrker, Haider al-Abadi, er ankommet til den befriede by Mosul og har ønsket de heroiske soldater og det irakiske folk tillykke med den store sejr, lød det i en pressemeddelelse tidligere i dag.
De otte måneder lange kampe i Mosul har kostet tusindvis af civile livet, hundredetusinder er blevet fordrevet, og store dele af byen er blevet lagt i ruiner.
Så sent som i sidste uge blev mere end 70 civile fundet døde i Zanjili-distriktet i den vestlige del af byen, hvor de angiveligt var blevet dræbt af terrororganisationen.
Men det er ikke kun Islamisk Stat, som har brugt uhyrlige metoder under den otte måneder lange krig, fortæller Puk Damsgård.
- I øjeblikket bliver de styrker, som har kæmpet i Mosul, udråbt som helte, og krigen har kørt i båndsløjfer på irakisk tv i de seneste mange måneder, hvor der er blevet ført propaganda omkring de her styrker. Det er dog bestemt ikke alle, som synes det, at de er helte, og der er blevet begået mange krigsforbrydelser undervejs. Specielt befolkningen i Mosul er ikke særlig begejstrede for de irakiske styrker, siger hun.
En rodfæstet mistillid i befolkningen
Efter at Mosul nu er vristet ud af IS' kløer, venter der en stor opgave med at genopbygge den krigshærgede by.
Men ifølge Puk Damsgård venter der en endnu mere afgørende opgave, hvis Mosul igen skal blive en integreret del af et samlet Irak.
- Selvfølgelig er det en stor dag for den irakiske premierminister, men spørgsmålet er, om han og politikerne i Bagdad tager de efterfølgende udfordringer alvorligt. Det er jeg slet ikke overbevist om, at de gør, siger mellemøstkorrespondenten.
- Jeg ved, at mange af de soldater, der har kæmpet i Mosul, også har stillet sig selv spørgsmålet om, hvad der skal ske bagefter. De siger, at de godt kan gå ind og befri Mosul, men at det ikke har så stor betydning, når politikerne kommer og ødelægger det efterfølgende, siger hun.
SAGEN KORT
- •
Mosul har stor symbolsk betydning i kampen mod Islamisk Stat. Det var her, at gruppen udråbte et selverklæret kalifat tilbage i 2014.
- •
Omkring 700.000 mennesker, en tredjedel af byens befolkning inden IS rykkede ind, menes at være flygtet fra Mosul siden offensivens begyndelse.
- •
Mosul var Islamisk Stats sidste store bastion i Irak. I nabolandet Syrien har gruppen sit hovedsæde i Raqqa. Også her er gruppen kommet under pres.