Det Hvide Hus skyder på demokratisk leder: 'Du vil fratage folket dets frit valgte præsident'

Administrationen i den amerikanske regering afviser at medvirke i høringer om Ukraine-sagen.

(Arkiv) Det Hvide Hus erklærede tirsdag krig mod rigsretsprocessen mod Donald Trump og fastslog, at hverken præsidenten eller hans administration vil samarbejde. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Scanpix)

I USA er kampen om en mulig rigsretssag mod den amerikanske præsident, Donald Trump, spidset til.

Det Hvide Hus oplyste sent i går, at det på ingen måde vil udlevere dokumenter - eller lade vidner fra administrationen blive afhørt af Kongressen i anklagerne om magtmisbrug.

I et brev skruede Det Hvide Hus således bissen på over for Demokraterne og formændene for de tre udvalg, som leder den undersøgelse, der skal fastslå, om der er grundlag for en rigsretssag mod Trump.

Brevet er stilet til formand for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.

- Sagt helt enkelt så forsøger du at omstøde resultaterne fra valget i 2016 og fratage det amerikanske folk den præsident, de frit har valgt, skriver rådgiver i Det Hvide Hus Pat Cipollone i det otte sider lange brev.

- For at udføre sine pligter over for det amerikanske folk (...) kan præsident Trump og hans administration ikke deltage i din partipolitiske og forfatningsmæssige undersøgelse under disse omstændigheder, fortsætter brevet.

Nancy Pelosi har efterfølgende givet følgende svar på tiltale:

- Dette brev er åbenlyst forkert, og det er ganske enkelt endnu et ulovligt forsøg på at skjule fakta om Trump-administrationens uforskammede forsøg på at presse udenlandske magter til at blande sig i valget i 2020, udtaler Pelosi i en erklæring ifølge nyhedsbureauet AFP.

"Jeg vil gerne have, at du gør os en tjeneste," siger Donald Trump til Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij. (Foto: © Jim Bourg)

Professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet Jørn Brøndal kalder det "en helt ny situation i amerikansk politik":

- Hele administrationen står samlet i et forsøg på at modstå en rigsretssag, og Det hvide Hus’ øverste juridiske rådgiver, Pat Cipollone, kalder undersøgelsen af præsidenten for forfatningsstridig.

- Richard Nixon forsøgte i sin tid at holde nogle informationer tilbage, men det var slet ikke på denne skala, siger han til DR Nyheder.

Flere medlemmer i det amerikanske regeringsapparat er indkaldt til at afgive forklaring om forløbet omkring en telefonsamtale mellem Donald Trump og den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, den 25. juli i år.

Men allerede nu har USA's ambassadør i EU, Gordon Sondland, og Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, fået at vide, at de ikke skal stille op over for Kongressen.

Læs mere om Ukraine-sagen her:

Det sidste ord er ikke sagt

Et referat over telefonsamtalen mellem de to præsidenter har vist, at Trump otte gange forsøgte at få Zelenskij til at undersøge en sag, der involverer Hunter Biden. Hunter er søn af Joe Biden, som er en af Demokraternes mulige modkandidater til Donald Trump ved næste års præsidentvalg. Trump har bekræftet, at de to snakkede om Biden-familien.

Jørn Brøndal er overbevist om, at der ikke er blevet sagt det sidste i denne sag:

- Det her er et led i en forfatningskamp, der kører i USA. Og det sidste ord er ikke blevet sagt. Det er meget intenst. USA befinder sig i den største forfatningsmæssige krise siden 70'erne. Striden vil utvivlsomt også snart involvere domstolene.

Men er det her anderledes, end da Demokraterne forsøgte at grave smuds frem om Trump, inden Mueller-undersøgelsen blev indledt?

- Nogle Republikanere siger, at Demokraterne, fordi de ikke fik det ud af Mueller-sagen, som de havde håbet, nu prøver med Ukraine-sagen.

- Men Demokraterne siger omvendt, at denne sag er meget mere alvorligere, og så involverer den vel at mærke den siddende præsident. Sådan lyder svaret fra Demokraterne, siger Jørn Brøndal.

Hvad er en rigsretssag egentlig? Bliv klogere her:

Flertal støtter rigsret

Når Det Hvide Hus afviser at udlevere dokumenter, der skal bruges til at efterforske, hvorvidt Donald Trump kan stilles for en rigsret, bliver det af Demokraterne set som en klar krigserklæring, vurderer DR's USA korrespondent Lillian Gjerulf Kretz:

- Demokraterne ser det her som et tegn på, at præsidenten for alvor har noget skjule. De vil nu sende stævninger afsted, men næppe vente på et langvarigt tovtrækkeri ved domstolene, siger hun og fortsætter:

- Begge partier følger nøje meningsmålinger, hvor den seneste viser, at 58 procent af den amerikanske befolkning nu støtter en undersøgelse af præsidenten, mens 38 procent er imod.

Den amerikanske forfatning siger, at man kan blive stillet for en rigsretssag og fjernet fra sin post, hvis man bliver dømt for "forræderi, bestikkelse eller andre alvorlige forbrydelser og forseelser."

En egentlig rigsretssag er dog en langtrukken proces, der først kræver flertal i Repræsentanternes Hus, før den kan sættes i gang.

Derefter overgår sagen til Senatet, som fungerer som domstol. For at få en præsident kendt skyldig og fjernet fra posten, kræver det det totredjedels-flertal.