OVERBLIK Fem svar så du forstår whistleblower-sagen i USA

Demokraterne i USA vil efterforske sagen de næste uger som trin på vej mod en rigsretssag mod Trump.

Præsident Trump trues med en rigsretssag som følge af whistleblower-sagen. (Foto: © ERIN SCOTT, Scanpix)

Er der tale om en politisk motiveret whistleblower med løse andenhåndsoplysninger eller en troværdig beretning om adfærd, der potentielt kan betragtes som magtmisbrug i Det Hvide Hus?

Det er mere eller mindre kernen i hele den politiske strid, der i øjeblikket udspiller sig i USA, og som har fået Demokraterne til at sætte gang i en proces, der kan føre til en rigsretssag mod præsidenten.

Omdrejningspunktet er en indberetning fra en whistleblower i det amerikanske efterretningsvæsen.

Selv har præsident Trump afvist den med henvisning til, at den baserer sig på oplysninger, som personen ikke selv har overhørt eller haft direkte adgang til - blandt andet samtalen mellem Trump og Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. Samtidig har Trump beskyldt whistlebloweren for at være drevet af et politisk motiv.

Blandt andet har han retweetet en historie fra det stærkt konservative nyhedssite Washington Free Beacon om, at whistleblowerens advokat skulle være forbundet til tidligere vicepræsident Joe Biden.

Selvsamme Joe Biden, som Trump i samtalen med Zelenskij beder om hjælp til at få efterforsket. Men det er ikke det eneste, Trump beder om, fremgår det af notatet og udskriften af samtalen, der alt sammen er blevet offentliggjort - i redigeret form.

Men hvad står der egentlig i notatet, og hvorfor har det fået Demokraterne til at tage første skridt mod en rigsretssag? Det kigger vi på her.

Hvad er hovedpunkterne i papiret?

Der blev taget noter og stillet masser af spørgsmål, da Maguire blev grillet af kongresmedlemmerne. (Foto: © Jim Lo Scalzo, Scanpix)

I det ni sider lange notat beskriver whistlebloweren, hvordan vedkommende har fået informationer, som personen finder troværdige og som tegner et billede af, at præsidenten har misbrugt sit embede til at lægge pres på Ukraines præsident for at få ham til at:

  • Tage initiativ til eller fortsætte en efterforskning af tidligere vicepræsident Joe Biden og Hunter Bidens gerninger.

  • Hjælpe med at komme til bunds i anklager om russisk indblanding i præsidentvalget i 2016. Anklagerne skulle være opstået i Ukraine og handler blandt andet om det amerikanske it-sikkerhedsfirma Crowdstrike, der slog alarm over russiske hackere tilbage i 2016.

  • Møde eller tale med to personer, som præsident Trump anser som sin personlige udsendinge i det henseende. Det drejer sig Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, og justitsminister William Barr.

Samtidig beskriver whistleblowereren, hvordan Det Hvide Hus forsøgte at indsamle al dokumentation af opkaldet og arkivere det i et særligt system, der normalt anvendes til at opbevare særligt følsomme oplysninger om landets nationale sikkerhed. Og i et særskilt afsnit af notatet beskrives, hvordan flere amerikanske diplomater efterfølgende rejste til Ukraine for at rådgive Zelenskij og hans folk.

Også Rudy Giuliani skal ifølge notatet have rakt ud til præsident Zelenskijs folk i løbet af foråret og have planlagt møder med dem. Derudover har Trumps personlige advokat holdt møder med en tidligere ukrainsk rigsadvokat, der tidligere i år fremsatte korruptionsanklager mod Joe Biden. Anklager, han siden har trukket tilbage.

Giulianis møder med diverse embedsfolk i Ukraine vækkede ifølge notatet bekymring i det amerikanske udenrigsministerium.

Endeligt noterer whistlebloweren sig, at der i løbet af juli sker et kursskifte i forhold til udbetaling af USA's økonomiske bidrag til Ukraine, og at præsidenten har beordret, at den skal tilbageholdes.

Hvad ved vi om whistlebloweren?

Joseph Maguire, fungerende leder af den nationale efterretningstjeneste, kender end ikke identiteten på whistlebloweren. (Foto: © ALEXANDER DRAGO, Scanpix)

Ikke særlig meget. I en over tre timer lange høring i Kongressen i går slog fungerende leder af den nationale efterretningstjeneste Joseph Maguire fast, at selv han ikke er bekendt med personens identitet.

Whistleblowerens advokat har dog bekræftet, at vedkommende har arbejdet indenfor efterretningsvæsenet. Den amerikanske avis New York Times bragte i går flere detaljer om personen, baseret på anonyme kilder, men historien blev øjeblikkeligt kritiseret, og på Twitter blev der opfordret til at droppe avisen. Avisen har forsvaret sin beslutning her.

Historien kom frem få timer efter, at Trump ved et lukket arrangement sagde, at den person, som har tale med whistlebloweren "nærmest er det samme som en spion" og krævede at få at vide, hvem det er.

Hvorfor bliver justititsministeren og Trumps advokat nævnt?

Donald Trump og justitsminister, William Barr. (Foto: © Michael Reynolds, Scanpix)

Ifølge justitsminister William Barr blev han først informeret om opkaldet flere uger efter, det fandt sted. I en kort udtalelse afviser ministeriet desuden, at Barr skulle have talt med præsident Trump om en efterforskning af Joe Biden, ligesom det også afviser at være bedt om at kontakte Ukraine og at have diskuteret emnet med præsidentens personlige advokat.

Rudy Giuliani derimod har forsvaret sig på Twitter, hvor han blandt andet forsøger at så tvivl om whistleblowerens troværdighed. Han har desuden frigivet, hvad han hævder er en sms-udveksling mellem ham selv og en diplomat i udenrigsministeriet for at dokumentere, at ministeriet var orienteret om, hvad han foretog sig.

Diplomaten, der har fungeret som særlig udsending i Ukraine, har nu valgt at træde tilbage, men det forventes, at han vil være blandt dem, der bliver indkaldt til høring i Kongressen.

I et interview i magasinet The Atlantic holder Giuliani fast på, at hans oplysninger om Biden er troværdige.

- Hvis den fyr er en whistleblower, så er jeg også en whistleblower, siger præsidentens personlige advokat.

Flere demokrater forventer, at både William Barr og Rudy Giuliani vil blive indkaldt til høring i Kongressen.

Hvorfor er opkaldet mellem Zelenskij og Trump vigtigt?

Volodymyr Zelenskij og Donald Trump mødtes for første gang i New York i løbet af ugen. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Demokraterne har anklaget Donald Trump for at søge hjælp hos Volodymyr Zelenskyj for at få skadelige oplysninger om en politisk rival, der lige nu er blandt favoritterne til at blive Demokraternes præsidentkandidat ved valget næste år.

Det, Trump bliver beskyldt for, er at have tilbageholdt USA's milliardstore militære hjælpepakke til Ukraine for at lægge pres på Zelenskij.

Præsidenten har erkendt, at han personligt blokerede for, at midlerne blev frigivet til Ukraine - hvilket de sidenhen er blevet - men afviser, at det var med det formål at presse sin ukrainske kollega.

Samtalen mellem de to præsidenter kan du lytte til her, hvor en dansk udgave bliver læst op af to af P1 Morgens journalister.

Hvad gør Kongressen nu?

Adam Schiff og republikaneren Devin Nunes (tv.) vil i de kommende uger stille spørgsmål i Kongressen. (Foto: © ALEX WONG, Scanpix)

Opkaldet til Ukraine sammenholdt med de påståede forsøg på at gemme al dokumentation af opkaldet af vejen har ført til, at Demokraterne nu vil til bunds i sagen for at finde ud af, om den kan føre til en rigsretssag mod præsidenten.

- Det er et cover-up, lød det i går fra formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Allerede nu har formand for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus Adam Schiff gjort klart, at man udsender stævninger og iværksætter høringer i de kommende uger, hvor Kongressen ellers har indstillet arbejdet. Blandt andet er udenrigsminister, Mike Pompeo, blevet bedt om en liste med navne, der kan have overhørt opkaldet eller have informationer om sagen.

Et af udvalgets demokratiske medlemmer, Mike Quigley, siger til CNN, at han forventer desuden, at både Rudy Giuliani og justitstminister William Barr vil blive indkaldt til høring.