Den globale elite mødes om ligestilling: I Island har de knækket koden til ligeløn

Islændinge er stolte over en lov, der tvinger arbejdsgivere til at bevise, at de praktiserer ligeløn.

Statsledere, topchefer og berømtheder er netop nu samlet til World Economic Forum i Schweiz, hvor ligestilling mellem kønnene står øverst på dagsordenen.

Budskabet, som folkene bag mødet i bjergbyen Davos forsøger at sælge til den globale elite, er, at ligestilling er lig med økonomisk fremgang.

Det har de for længst forstået i Island. World Economic Forum udarbejder hvert år et indeks over ligestillingen i verden, og de seneste ni år har Island ligget i spidsen på listen. Danmark er nummer 14.

- Vi ser en voksende vækst, hvis kvinder i højere grad end før deltager på arbejdsmarkedet, siger Katrin Jacobsdottir, Islands statsminister, til DR Nyheder.

Lov om ligeløn

Og de hviler ikke på sejrsskamlen oppe nordpå. Ved årsskiftet trådte en lov om ligeløn i kraft, som tvinger private og offentlige virksomheder med over 25 ansatte til at skaffe et certifikat for, at de har indført ligeløn for mænd og kvinder.

Halla Dögg Káradóttir er maskiningeniør på energiselskabet OR i hovedstaden Reykjavik. Og hun mener, at det er på høje tid, at der bliver indført et redksab, der kan udligne forskellen mellem løn og køn.

- Når det er det samme arbejde, så burde hverken køn eller alder spille en rolle, siger hun.

Halla Dögg Káradóttir (til venstre) er maskiningeniør hos energiselskabet OR. (Foto: © Jakob Busk Olsen DR Nyheder)

Halla Dögg Káradóttir er mor til to døtre. Og hun er glad for, at de kan vokse op i en tid, hvor mænd i Island ikke får mere i løn end deres kvindelige kollegaer.

- Det kommer til at vedrøre alle også vores børn. Det hjælper dem til at blive ligestillet med mændene, siger hun og fortsætter:

- Jeg håber, at mine døtre ender med at få samme løn som mændene, og at vi til den tid har udryddet løn forskellene mellem kønnene.

Utrolig stolt

- Jeg er utrolig stolt af, at det islandske parlament har vedtaget denne nye lov, siger Brynhildur Heiðar- og Ómarsdóttir, der er leder af det islandske forbund for kvinders rettigheder:

- Som nation er det afgørende, at vi arbejder for ligestilling, fordi Island ikke har nogen sværindustri og meget lidt fremstilling, så grundlaget for vores velstand og vores plads i verdenssamfundet er, at mænd og kvinder arbejder på lige vilkår på markedet.

Brynhildur Heiðar- og Ómarsdóttir håber og regner med, at Island i løbet af dette århundrede helt for lukket hullet mellem mænds og kvinders rettigheder og muligheder. (Foto: © Torben Madsen, DR)

Loven om ligeløn udgør en drastisk ændring af forholdene på det islandske arbejdsmarked, men nogle gange er den slags nødvendigt, mener Islands statsminister, Katrin Jacobsdottir.

- Ofte kræver det stærkt radikale forslag for at få nogle ændringer. Selvfølgelig går det ikke, at vi har en uforklarlig lønforskel mellem kønnene, siger hun.