Det skal være slut med kønsdiskrimination på det islandske arbejdsmarked.
Sådan har det lydt, siden Altinget sidste år vedtog en skærpelse af den islandske lov om ligeløn, der betyder, at private og offentlige virksomheder med over 25 ansatte fremover skal erhverve et certifikat for at have indført ligeløn for mænd og kvinder.
Loven blev vedtaget i juni sidste år og skal være med til at reducere de “uforklarlige lønforskelle mellem kønnene”, altså forskelle, der ikke kan forklares med forskelle i blandt andet uddannelsesniveau, anciennitet, ansvarsområder og erfaring.
I 2013 udgjorde de uforklarlige lønforskelle 5,7 procent, og det tal vil man nu have reduceret yderligere.
- Lovgivningen er en måde at få virksomheder og organisationer til at sikre, at de gør deres arbejde ordentligt, og så får de et certfikat, der bekræfter, at de betaler mænd og kvinder lige løn, siger Dagny Osk Aradottir Pind, bestyrelsesmedlem fra Kvinderetsorganisationen i Island til Al Jazeera.
Lov om ligeløn indført i 2012
Island indførte lov om ligeløn tilbage i 2012 og har i adskillige år været foregangsland, hvad angår ligestiling. Eksempelvis har man indført 40 procent kønskvotering i bestyrelser i virksomheder med over 50 ansatte.
Det såkaldte World Economic Forum har rangeret Island øverst over lande med ligestilling baseret på faktorer som økonomi, muligheder inden for uddannelse, sundhed og politik.
Til sammenligning er Danmark placeret på en 14. plads under de andre nordiske lande Norge, Sverige og Finland, samt lande som Nicaragua, Rwanda og Filippinerne.
Skærpelsen af den islandske lov er er blevet kritiseret for at være unødvendig bureaukratisk, men selvom social - og ligestillingsminster Thorsteinn Viglundsson anerkender det, er den nødvendig, mener han.
- Vi belaster virksomheder hele tiden med revisioner og skatteopgørelser. Forskellen i ligelønnen er desværre en del af det islandske arbejdsmarked, og det er på tide at gribe til radikale metoder, vi har viden og mulighed for at komme forskellene til livs, har han udtalt til avisen The Guardian.
Kan firmaer ikke fremvise certifikatet og dokumentere ligeløn for mænd og kvinder, bliver de tildelt bøder.
Arbejdspladser med mere end 250 ansatte har indtil udgangen af året til at få deres certifikater, mens mindre arbejdspladser kan have op til 31. december 2021.