Norges statsminister, Erna Solberg, vil se flere afsløringer af korruption i fremtiden.
Det siger hun på et pressemøde i den schweiziske alpeby Davos, der danner rammen om den årlige konference World Economic Forum, der kaldes 'verdens største netværksmøde.'
Statsministeren ønsker at udvikle på #metoo-bevægelsen, der giver kvinder, som har oplevet seksuelle krænkelser, en stemme.
- Vi har brug for en form for #metoo-bevægelse inden for korruption. Jeg synes, at vi skal finde ud af, hvem der stjæler penge og hvem, der bestikker hvem. Vi skal sørge for, at det bliver uacceptabelt i det globale samfund, sagde Norges statsminister på pressemødet.
Opbakning fra Den Internationale Valutafond
På pressemødet var Erna Solberg akkompagneret af seks andre kvinder, og dermed består Davos' 'særlige bestyrelse' i år for første gang udelukkende af kvinder.
Organisationen bag topmødet er i flere år blevet kritiseret for ikke at have nok kvinder. I år bliver der derfor slået rekord, da andelen af kvinder ved topmødet er 23 procent.
Kilde: World Economic Forum
Under pressemødet møder Erna Solbergs ønske om en 'korruptions-metoo' straks opbakning fra direktøren i Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, der også er en del af årets bestyrelse.
- Mit mål er, at vi - uden testosteron - kan producere positiv, konstruktiv energi til at levere løsninger.
- En anti-korruptionsbevægelse er vigtig og ikke noget, der skal tackles hurtigt eller let, siger Christine Lagarde.
Øget ligestilling vil gavne økonomien
Konferencen i Davos er ikke et sted, hvor aftaler bliver indgået, men i stedet bliver tankerne fra mødet taget med ned fra alperne og ud i virksomhederne, fortæller DR's korrespondent i Davos, Stéphanie Surrugue.
Ikke overraskende handler den verdensøkonomiske konference om at tale om økonomiske løsninger, og ifølge Stéphanie Surrugue er det i det lys, at man på konferencen interesserer sig for ligestilling.
Ifølge en rapport fra 2015 af konsulentvirksomheden McKinsey & Company vil det årlige globale bruttonationalprodukt stige med 26 procent frem mod 2025, hvis der kommer fuld ligestilling på arbejdsmarkederne.
- Men med det tempo som ligestillingen på verdensplan skrider frem, vil der først være ligestilling om 100 år, og så lang tid kan man ikke vente, mener man her i Davos, siger Stéphanie Surrugue.
Rekordhøjt antal kvinder er ikke højt nok
Katja Iversen, der er direktør for den internationale organisation Women Deliver, der kæmper for at styrke kvinders position i samfundet, er en af de inviterede kvinder i Davos.
Ifølge hende er det ikke bare et signal, at formandsskabet i år kun består af kvinder.
- Det har også haft stor indflydelse på programmet og på de diskussioner, vi har her, siger hun og fortsætter:
- Canadas premierminister, Justin Trudeau, kommer i morgen, og han vil også fokusere på ligestilling, ligesom han gjorde under sin politiske valgkampagne.
Men selvom antallet af kvinder ved konferencen i år er det højeste nogensinde, er det stadig ikke højt nok ifølge Katja Iversen.
- Det er lige så meget vores liv, det handler om. Og selvom der ikke bliver taget beslutninger på konferencen, så er meget af det, der sker i verden, aftalt her, siger Katja Iversen.