I dag kommer Mexicos præsident Enrique Peña Nieto til Danmark. I den anledning følger her historien om den første dansker, som tog den modsatte rejse fra Danmark til Mexico:
Den første dansker, der optræder i skriftlige kilder fra det nuværende Mexico, er franciskaner-munken Jakob - eller Fray Jacobo Daciano.
Han forlod Danmark, da reformationen satte punktum for katolicismen og ankom i 1542 til Veracruz, der var indgangsporten til det enorme territorium, som de spanske erobrere havde underlagt sig to årtier forinden.
Lærte lokale sprog
Ifølge skriftlige kilder virkede han som missionær og lærte sig lokale sprog. Han etablerede flere klostre, men var på kant med koloni- og kirke-autoriteterne, fordi han argumenterede for, at den oprindelige befolkning havde rettigheder.
Dermed var han på linje med dominikanermunken Bartolomé de Las Casas, der skrev det skelsættende værk, "En kortfattet beretning om ødelæggelsen af Vestindien", hvori han udstillede erobrernes grænseløse grusomheder mod den oprindelige befolkning.
Jacobo døde i Tarecuato i 1566, samme år som De Las Casas. Nogle historikere - og forfattere - mener, at Jakob måske var den tredje søn af kong Hans.
Maya-forskeren
En anden dansker, der har sat sit spor i Mexico er arkæologen Frans Blom, der bidrog væsentligt til udforskningen af maya-kulturerne i det sydlige Mexico og Guatemala fra 1920'erne og frem.
Frem til sin død i 1963 boede han med sin ægtefælle i delstaten Chiapas. Huset er i dag hotel, museum og forskningscenter - under navnet Casa Na Bolom.