Dansk Industri: Et statsbesøg har stor værdi for Danmark

Det mexicanske statsbesøg er meget mere end gallakjoler og opstillede fotos.Det har stor betydning for danske virksomheder.

  • Vietnams Præsident Truong Tan Sang og Kronprins Frederik deltager i handelskonference hos Dansk Industri fredag 20. september 2013. Klik videre og se billeder fra andre statsbesøg, der gik forbi DI. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)
  • Sådan så det ud, da kronprins Frederik og Slovakiets daværende præsident Ivan Gasparovic var på besøg hos DI 23. oktober 2012. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)
  • Her holder kronprins Frederik tale ved det slovakiske statsbesøg. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)
  • Den finske præsident Sauli Niinist var med Kkonprins Frederik på besøg hos Dansk Industri, torsdag d. 4. april 2013. Her hilste de, sammen med DIs administrerende direktør Karsten Dybvad og på både finske og danske erhvervsledere. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)
  • Den finske præsident Niinistö med Kronprins Frederik hos Dansk Industri, torsdag d. 4. april. (Foto: © TORKIL ADSERSEN, Scanpix)
  • Kronprins Frederik og Tyrkiets præsident Abdullah Gül ankommer til Industriens Hus i forbindelse med det tyrkiske statsbesøg mandag d. 17. marts 2014 i København. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)
1 / 6

Når der onsdag og torsdag er statsbesøg fra Mexico, er det ikke kun præsident Enrique Peña Nieto, og hans hustru, Angélica Rivera, der kommer på besøg.

Med sig har de en delegation med flere ministre og repræsentanter for 20 mexicanske virksomheder. Og et statsbesøg er meget mere end rød løber og gallafester.

- Et statsbesøg som dette skaber opmærksomhed og synlighed for Danmark. Vi er et lille land, men her kan vi inspirere med de danske samfundsmodeller, knytte nye kontakter og give indblik i de danske virksomheders løsninger, siger markedschef Jens Holst-Nielsen fra Dansk Industri (DI).

Mexico er et meget interessant marked for danske virksomheder at komme ind på, fortæller Jens Holst-Nielsen. Det er den mest hurtigvoksende økonomi i Sydamerika med en vækst tæt på tre procent om året.

- Det er et kæmpe land med over 120 millioner mennesker, og det er et marked med stort potentiale, siger Jens Holst-Nielsen.

Torsdag deltager den mexicanske præsident og kronprins Frederik i en erhvervskonference hos DI i København, og det royale islæt har en stor betydning.

- Det har en meget stor værdi, at kronprinsen og præsidenten kommer her. Kronprinsen deltagelse er en offentlig anerkendelse af de danske virksomheder, der er med, siger DI-markedschefen.

Men det fornemme besøg er langt fra det eneste, som DI står for: Samme dag er der oplæg og rundbordsdiskussioner, hvor danske virksomheder over for de mexicanske udsendte kan fortælle og fremlægge om deres visioner og produkter, hvor også flere mexicanske ministre og den danske energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager.

Betydningsfulde besøg

Det er her kimen til fremtidige mulige aftaler mellem de to lande skal sås.

- Effekterne af statsbesøget vil ikke kunne læses i statistikkerne nu og her. Det handler om at skabe langvarige relationer og om at forstærke de relationer, der er i forvejen. På sigt vil danske virksomheder uden tvivl stå stærkere i et stærkt land som Mexico, siger Jens Holst-Nielsen.

Tilbage i 2008 var regentparret på statsbesøg i Mexico, hvor 32 danske virksomheder deltog, mens kronprinsparret var på erhvervsfremstød til landet i 2013, hvor antallet af danske virksomheder var vokset til 51. Og besøgene har været givet godt ud for de danske virksomheder, der var med på turen.

- For de enkelte virksomheder, der var med, er de flere, der har opnået en god dialog, solide ordrer og måske etableret sig i landet, siger Jens Holst-Nielsen.

Firdoblet eksport

De to besøg med de kongelige i spidsen har uden tvivl påvirket den danske eksport til Mexico positivt, men det er ikke den eneste forklaring. Det fine match mellem de danske virksomheders løsninger og de behov, som Mexico har som vækstøkonomi, er af afgørende betydning, lyder det.

Jens Holst-Nielsen forklarer videre, at den danske eksport til landet er vokset hurtigere end i de lande, man kalder EU15, altså de 15 "originale EU-medlemslande".

- Vores eksport til Mexico er firdoblet, hvorimod den godt og vel er fordoblet i de andre EU15-lande, siger DI-markedschefen.

  • Disse eksportområder er i højst kurs hos mexicanerne:

  • Energiteknologi

  • Sundhedsløsninger

  • Udstyr og ingredienser til fødevareproduktion