De seneste tre dage har været de varmeste, der nogensinde er blevet registreret

Klimaforandringerne og vejrfænomenet El Niño gør, at varmerekorden formentlig bliver slået igen snart.

I Spanien køler en mand sig ned med noget vand. Her har man inden for de seneste uger haft hedebølge. Det er ikke usædvanligt, men den slags bliver længere og varmere end normalt på grund af klimaforandringerne. Det har FN's klimaforskere slået fast flere gange i deres rapporter om klimaet. (Foto: © ISABEL INFANTES, Ritzau Scanpix)

Mandag blev der målt den højeste, globale gennemsnitstemperatur nogensinde. Men der gik blot et døgn, så var rekorden slået.

Tirsdag blev den gennemsnitlige globale temperatur nemlig opgjort til 17,18 grader celsius, hvilket var 0,17 grader varmere end mandagens rekord.

Og i går blev samme gennemsnitstemperatur beregnet, hvilket tangerede varmerekorden fra dagen før.

Derfor er de tre første dage i denne uge de tre varmeste, som nogensinde er registreret.

Det fortæller forskere, der er tilknyttet University of Maine hos projektet Climate Reanalyzer, skriver nyhedsbureauet AP.

Forventer, at rekorden bliver slået snart

Årsagen til de høje temperaturer skyldes ifølge forskere to ting: Drivhuseffekten som følge af menneskeskabte klimaforandringer på grund af udledning af C02, og det globale vejrfænomen El Niño, der i år er slået igennem med stor effekt.

- El Niño har ikke været på sit højeste endnu, så det ville være overraskende, hvis ikke rekorden bliver slået igen de kommende uger eller dage, siger Dr. Paulo Ceppi, der underviser i klimavidenskab på Imperial College i London til avisen The Guardian.

- Rekorden ser desværre ud til blot at være den første i en serie af nye rekorder i år, fortalte klimaforsker Zeke Hausfather fra Berkeley Earth i Californien til nyhedsbureauet Reuters i går.

  • Også Canada er påvirket af klimaforandringerne. I år har man haft de værste skovbrande nogensinde. Det er ikke usædvanligt med skovbrande, men klimaforandringerne har gjort dem mere voldsomme end tidligere. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
  • Røgen fra brandene har spredt sig til flere lande, og især flere amerikanske byer har mærket det. Her er luftkvaliteten blevet decideret farlig flere steder. (Foto: © Chris Kleponis - Pool via CNP, Ritzau Scanpix)
  • Men røgen har også spredt sig til Europa. Her ses røgen over byen Sevilla i det sydlige Spanien. Men røgpartikler fra brandene er også blevet registreret i Norge og Sverige. (Foto: © Francisco J. Olmo, Associated Press)
1 / 3

Også Eigil Kaas, klimaprofessor ved Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet og videnskabelig leder af Nationalt Center for Klimaforskning hos DMI, forventer, at der er flere ubehagelige milepæle på vej.

- Jeg forventer, at vi kommer til at slå flere temperaturrekorder, og at vi kommer til at få det varmeste år nogensinde inden for det kommende år, sagde Eigil Kaas til DR Nyheder i går.

Eigil Kaas forventer dog, at temperaturerne på verdensplan falder igen, når El Niño er slut.

De globale temperaturstigninger øger hyppigheden af voldsomme vejrhændelser i form af tørke, hedebølger eller oversvømmelser.

Blandt andre USA, Kina, Nordafrika og Antarktis oplever for tiden usædvanligt varmt vejr.

- Det her er en dødsdom for mennesker og økosystemer, sagde klimatolog Friederike Otto fra Imperial College i London til Reuters, da rekorden blev slået i mandags.