Det kan godt være, at Skotlands EU-begejstrede førsteminister, Nicola Sturgeon, er alt andet end tilfreds med, at den britiske regering går målrettet efter en brat og kontant skilsmisse fra det fælleseuropæiske samarbejde.
Men selvom Storbritannien består af fire nationer – Skotland, England, Wales og Nordirland – så er det nu engang deres fælles regering med premierminister Theresa May i spidsen, der udstikker Brexit-kursen.
Og den bitre pille bliver Nicola Sturgeon og resten af de skotske EU-tilhængere nødt til at sluge.
Det siger Hans-Christian Andersen, der er forhenværende lektor ved Northumbria University i Newcastle og ekspert i britiske forhold.
- Therese May føler heller ikke, at hun har pligt til at bede skotterne om at bakke op om sig. Hun vil oprette et råd med Skotland, Wales og Nordirland, og her vil regeringen lytte til deres argumenter. Men beslutningen er hos regeringen i London, og den bitre pille må Nicola Sturgeon sluge, selvom hun mener, det er urimeligt, siger han.
Ikke i Skotlands interesse
Knap 52 procent af briterne stemte sidste år for, at Storbritannien skulle forlade EU.
Men i Skotland mente hele 62 procent af vælgerne, at Storbritannien skulle blive i unionen, og det er den strid, som der endnu engang er kommet fokus på, efter Theresa May i dag præsenterede sin plan for de kommende Brexit-forhandlinger.
Her lægger hun blandt andet op til et brud med EU’s indre marked, og det er ifølge Nicola Sturgeon ikke i Skotlands interesse.
- Skotland kan ikke drives i en retning, som er imod vores interesser. Vi stiller forslag og træffer beslutninger på en ordentlig måde, men Skotlands interesser skal ikke bare tromles ned, sagde hun efterfølgende til pressen.
Ingen ny afstemning om selvstændighed
Men den skotske førsteminister kan reelt ikke stille noget op over for premierministeren, mener Hans-Christian Andersen. Hun kan ikke engang true med en ny selvstændighedsafstemning som den, der fandt sted i 2014.
Her stemte et flertal af skotterne nej til, at landet skulle løsrive sig fra resten af Storbritannien.
- Der er stadig et flertal af skotterne, der vil forblive i Storbritannien, og derfor ved hun, at hun ikke kan vinde den afstemning. Derfor har hun også været nødt til at trække den trussel om en ny afstemning, som hun kom med efter Brexit-afstemningen, tilbage, siger Hans-Christian Andersen og fortsætter:
- Derudover er økonomien i Skotland svag for tiden. Nationen er ikke stærk nok til at være kandidat til selvstændig optagelse i EU. Det kan godt være, at det vil ske på et tidspunkt, men det er helt urealistisk, at det kommer til at ske nu.
Hård debat forude
Brexit-forhandlingerne går i gang inden slutningen af marts i år, og i løbet af to år skal briterne og EU-landene nå til enighed om en aftale.
Theresa May sagde under sin tale i dag, at det britiske EU-farvel skal ”fungere for hele Storbritannien”.
At den skotske førsteminister ikke kan bremse Brexit-forhandlingerne, betyder dog ikke, at skotterne bare vil makke ret og tie stille, siger Hans-Christian Andersen.
- Der sidder en masse skotske parlamentsmedlemmer i London, og de er lige nu regeringens opposition, fordi Labour er så splittet. Så der vil komme en diskussion, og skotterne er ikke bange for at tage den.