Øget eksport til Tyskland - især de sydlige delstater - kan skabe titusinder af industri-job i Danmark.
Det viser en ny analyse fra Dansk Metal.
Den danske eksport til nordlige tyske delstater går godt og er af gode grunde større end til de sydlige. Alene den korte afstand gør at nogle varer sælger bedre i Nordtyskland.
30.000 industri-job
Men andre ting som eksempelvis danske maskiner burde kunne sælges i langt højere grad i fx Bayern, end det i dag er tilfældet, mener fagforbundet Dansk Metal.
- Den danske industri står med et særdeles stort uudnyttet eksport-potentiale i Sydtyskland. Det betyder, at vi faktisk kan gå ud og høste 30.000 industri-job ved at eksportere mere til ikke mindst Sydtyskland, siger Allan Lyngsø Madsen, cheføkonom i Dansk Metal.
I Slesvig-Holsten har den danske eksport rigtig godt fat, og hvis de mange danske industri-job skal blive en realitet, så kræver det, at de øvrige tyske delstater importerer det, der svarer til en tredjedel af hvad Slesvig-Holsten gør.
Det vil give en eksportgevinst på 65 milliarder kroner til Danmark, lyder det i Dansk Metals analyse.
Ministerium: Betydeligt potentiale
Handelsministeriet har også tidligere peget på, at der er et potentiale for danske virksomheder længere syd for grænsen.
- Særligt kan fremhæves, at Danmark kan have et betydeligt potentiale som underleverandør til den omfattende maskinindustri i det sydlige Tyskland, hvor danske virksomheder ikke står lige så stærkt som i den nordlige del af Tyskland, skrev ministeriet i 2013.
Virksomheder skal turde satse
Men det kræver investeringer fra virksomhedernes side.
- Det vil sige, at man skal flytte et kontor til Sydtyskland for eksempel München. Man skal være til stede og tale med potentielle kunder.
- Så det er en satsning, og det er klart det koster penge til at starte med, men det er en god investering, siger Allan Lyngsø Madsen.
Større indsats fra den danske stat
Tre af Danmarks fire repræsentationer i Tyskland ligger i nord og kun en findes i syd.
Så den danske stat skal også mere på banen i Sydtyskland og hjælpe nye virksomheder med at skabe de rigtige netværk, mener Allan Lyngsø Madsen.
- Brobygningen er klart en opgave, som den danske eksportfremmeindsats skal løfte, siger han.