Dansk krigsskib i krig mod IS: Bodyguard for flydende lufthavn

Fregatten Peter Willemoes er stævnet ud for at deltage i krigen mod Islamisk Stat. Her kan du læse alt om det danske krigsskib og om missionen.

Det danske forsvar er klar til at tage endnu et skridt i kampen mod Islamisk Stat.

Et lovforslag, som Folketinget har førstebehandlet i dag, vil sende fregatten Peter Willemoes sydpå for at deltage i den internationale maritime koalitionsstyrke Combined Maritime Forces (CMF), der ledes af USA.

Allerede i dag klokken 14.20 stævnede fregatten dog ud fra Korsør for at tilslutte sig en amerikansk hangarskibsgruppe i Middelhavet.

Selve missionen med Islamisk Stat begynder i midten af februar og strækker sig indtil videre til begyndelsen af maj.

Hvad skal det lave?

Peter Willemoes kommer til at indgå i hangarskibsgruppen Carrier Strike Group 2, der i alt består af 12 skibe, omkring det amerikanske hangarskib USS George H. W. Bush.

Ifølge det beslutningsforslag, som er blevet førstebehandlet af Folketinget i dag, skal Peter Willemoes og dets mandskab primært bidrage til opgaven ved at indsamle og udveksle radarbilleder og data med de andre enheder i gruppen.

Derudover kan det komme på tale at varetage koordinationen og kontrollen af flytrafikken omkring hangarskibsgruppen.

Det danske krigsskib Peter Willemoes skal primært være med til at indsamle og udveksle radarbilleder og data med de øvrige enheder i hangarskibsgruppen. (© Forsvarsgalleriet.dk)

Johannes Riber Nordby, der er søofficer og militærforsker ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet, forklarer, at den danske fregat bliver en del af en eskorte-enhed.

- Det vil sige, at de skal ligge og passe på det her hangarskib, som skal sende fly ind over Irak og Syrien. De skal være en slags bodyguard, siger han.

- Hangarskibet er sådan set bare en flydende lufthavn og kan ikke beskytte sig selv. Derfor sejler der nogle skibe med, som overvåger, hvad der foregår under vandet, på havoverfladen og i luften. Og som i sidste ende skal beskytte det, hvis det bliver nødvendigt. Det er det opgavekompleks, som Peter Willemoes er en del af, lyder det fra militærforskeren.

Kort om fregatten

  • Peter Willemoes var den første af Danmarks tre fregatter, der blev overdraget til Søværnet i helt færdig form. Det skete i 2014.

  • De tre nye fregatter – der foruden Peter Willemoes også tæller Iver Huitfeldt og Niels Juel – er bygget som luftforsvarsfregatter. Det er første gang i Søværnets historie, at man har haft den slags til rådighed.

  • De danske fregatter kan også bruges til meget andet - eksempelvis til at håndhæve sejlads- og flyveforbudszoner eller give ildstøtte til operationer på land, men også forsynings- eller redningsopgaver.

  • Fregatternes radarer og sensorer kan overvåge et område med en radius af 400 kilometer. Derudover kan den sejle 16.660 kilometer, før den skal have nyt brændstof på - den såkaldte aktionsradius.

  • Prisen for de tre fregatter landede på 4,7 milliarder kroner - 200 millioner kroner dyrere end beregnet.

Hvad går missionen ud på?

Den internationale mission er sat ind i kampen mod Islamisk Stat.

Fra dansk side betyder det, at Peter Willemoes skal støtte op om det amerikanske hangarskib, hvorfra amerikanske fly vil lette og flyve ind over Syrien og Irak for at bombe Islamisk Stat.

Derudover sender Danmark to forbindelsesofficerer til de amerikanske flådehovedkvarterer i Bahrain og Napoli, der har kommandoen over hangarskibsgruppen. Dog kun i en midlertidig periode.

Peter Willemoes er tungt bevæbnet med blandt andet med maskinkanoner, luftmåls- og sømålsmissiler samt ubådstorpedoer. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Ifølge Johannes Riber Nordby gavner missionen Danmark på to fronter.

- Al krigsindsats er jo politik i sidste ende, og det er det her også, forklarer han.

- Det, som er vigtigt i det her tilfælde, er, at man får vist noget politisk velvilje over for amerikanerne – at man støtter kampen mod Islamisk Stat. Det her gør vi jo samtidig med, at vi har taget vores F16-bidrag hjem.

- Og så er det for den danske marines side meget vigtigt at deltage i det her, fordi det giver mulighed for at træne med amerikanerne, og det vil vi rigtig gerne. Simpelthen for at styrke vores egne skibe.

Hvor skal Peter Willemoes operere?

Fregatten kommer til at arbejde i et meget stort område. Ifølge Folketingets beslutningsforslag skal Peter Willemoes kunne assistere den amerikanske hangarskibsgruppe i hele Middelhavet, Det Røde Hav, Adenbugten, Det Arabiske Hav, Den Persiske Golf og i en lille del af Det Indiske Ocean.

Værnsfælles Kommando oplyser over for DR Nyheder, at man ikke kan komme operationsområdet nærmere grundet sikkerhedshensyn.

Skibet drager i dag af sted mod Middelhavet, hvor det skal tilslutte sig Carrier Strike Group 2.

Her skal de forberede sig på missionen mod Islamisk Stat, der igangsættes i midten af februar.

- Ruten bliver sandsynligvis gennem Rødehavet og ind i Det Indiske Ocean, og så forventer man også, at det skal op i Den Persiske Golf på et tidspunkt, når de her fly skal sendes ind mod IS, siger Johannes Riber Nordby.

Hvor farligt er det?

I forbindelse med, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) udsendte beslutningsforslaget om at bidrage med fregatten Peter Willemoes, har Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) lavet en trusselsvurdering af missionen.

Af trusselsvurderingen fremgår det, at FE ikke er vidende om nogen konkrete trusler mod det danske krigsskib.

Til gengæld er der udpeget nogle områder, hvor der er risiko for, at fjendtlige styrker vil forsøge at udføre et angreb.

I egyptisk farvand i Middelhavet, i Suezkanalen og i Suezbugten har militante islamistiske terrorgrupper kapacitet til og intention om at angribe vestlige, maritime mål. Efterretningstjenesten vurderer her risikoen for et angreb som ’høj’.

Desuden mener Forsvarets Efterretningstjeneste, at Houthi-oprørere fra Yemen kan risikere at forveksle vestlige skibe med skibe fra den saudiarabiske koalition, som de lige nu bekriger. En middelrisiko med FE's øjne.

Ifølge Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiet er risikoen for et terrorangreb dog til at overse.

- Man kan aldrig udelukke, at der kommer et terrorangreb på en eller anden måde. At der kommer nogen sejlende i en båd fyldt med sprængstoffer og sprænger sig selv i luften. Altså de scenarier kan selvfølgelig forekomme. Men det er ikke er særlig sandsynligt, siger han.

I Forsvarets Efterretningstjenestes trusselsvurdering vurderes det også, at der er risiko for chikane fra hurtiggående iranske patruljebåde, hvis missionen vælger at passere Hormuzstrædet eller sejler i Den Persiske Golf.

Den vurdering deler Johannes Riber Nordby.

- Det er klart, at hvis de ligger og sejler inde i Den Persiske Golf, vil de sandsynligvis opleve, at den iranske flåde er ude og kigge på dem, siger militæranalytikeren.