Dansk caféejer i Teheran: Vi risikerer, at alt kommer til at gå i stå

Mange frygter voldsomme prisstigninger, efter USA trækker sig fra atomaftalen, fortæller danske Golara Rooin.

Danske Golara Rooin er nervøs for de store prisstigninger, USA's kommende sanktioner kan medføre.

Det er en sørgelig beslutning, at USA nu trækker sig fra atomaftalen med Iran og vil genindføre økonomiske sanktioner mod landet.

Sådan lyder det fra restaurantejer Golara Rooin, der er født og opvokset i Nordjylland, inden hun rykkede til København og for et par år siden til Teheran.

Her åbnede hun restaurant Louis Bistro, hvor hun blandt andet serverer dansk mad til både iranere og udenlandske turister.

Hun frygter, at priserne stiger, og at det vil påvirke virksomheder. Reaktionen kommer dog ikke bag på nogen, siger hun. Det var forventet, men det har afløst den usikkerhed, som har eksisteret.

- Jeg tænker ikke, det er godt. Det betyder meget for os, som bor her, idet dollarkursen er meget høj, og det her kan jo betyde, at priserne stiger endnu mere. Vi risikerer, at alt kommer til at gå i stå, for vi kan snart ikke sælge vores varer dyrere, siger hun.

'Passer på pengene'

Golara Rooin har allerede selv mærket konsekvensen.

Golara Rooin vil blive i Iran, uanset hvem der vinder præsidentvalget. (Foto: © Puk Damsgård, DR)

Midt i en udvidelse af sin forretning har hendes businesspartner nemlig spurgt til, om de måske alligevel skal genoverveje, fordi de nu ikke kan være sikre på at få gæster nok i butikken.

Det afviser Golara Roiin. Men hun kender til folk, der har tøvet i forhold til at lave aftaler, fortæller hun.

- For seks-syv måneder siden hørte jeg om folk, der ventede med at lave aftaler med andre firmaer, fordi de ikke vidste, om der ville komme sanktioner. På den måde har mange forretninger allerede været gået i stå, siger Golara Roiin.

Vurderet på antallet af gæster i restauranten og deres besøg konkluderer hun, at folk 'allerede er begyndt at passe på pengene'.

De frygter, at det bliver samme tilstande som under præsident Ahmadinejad, hvor strenge sanktioner kastede den iranske økonomi ud i noget nær kollaps, fortæller hun.

- Prisstigningerne var helt vanvittige. Og folk her bruger ikke penge på samme måde længere. Mange unge tænker også på, om det er bedre at tage en uddannelse i udlandet, fordi fremtiden er så uvis, siger Golara Rooin.

Håbet risikerer at svinde

Den 25-årige nordjyde mener, at det særligt går ud over de unge iranere, som håber på en lys fremtid, og kalder Donald Trumps udmelding sørgelig.

- De unge iranere vil jo gerne samarbejde med andre vestlige lande. Og man mærker den usikkerhed, der kun bliver værre, når han taler om Iran, som han gør, siger hun.

Kritikken af, at det iranske styre støtter militante grupper som Hizbollah er dog berettiget, medgiver hun.

- Men det her er også et land med stort potentiale, og de unge iranere vil gerne vise det frem. Jeg glemmer ikke det håb, iranerne havde, da atomaftalen blev lavet. Mange vil gerne bygge en fremtid her, men det er svært at bevare håbet.