Et angreb på ét Nato-land er et angreb på alle medlemslandene.
Det er omdrejningspunktet i Nato-samarbejdet, og derfor kan Danmark blive involveret, hvis den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, gør alvor af sine trusler og angriber USA.
Det er meldingen fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter dagens forsvarsministermøde i Nato, hvor netop Nordkorea var et af punkterne på dagsordenen.
- Truslen om en atomkrig er i sig selv vildt afskrækkende for os alle. Men hvis Nordkorea virkelig angriber USA, vil der være tale om en artikel 5-situation (den artikel i Atlantpagten, som beskriver 'musketer-eden' mellem landene, red.), og så vil det være en sag, som Nato vil skulle forholde sig til, siger Claus Hjort Frederiksen og fortsætter:
- På den måde vil vi blive inddraget i det.
Kan ramme Europa
Nordkorea har blandt andet truet med at angribe det amerikanske fastland samt militærbasen på den amerikanske ø Guam, der ligger i Stillehavet.
Men hvis nordkoreanerne kan ramme den amerikanske vestkyst med missiler, vil de også kunne ramme Europa, understreger forsvarsministeren.
- På den måde bliver det en meget konkret trussel, siger han og understreger, at krisen skal løses hurtigst muligt.
Og det skal ifølge Nato ske ad diplomatiske kanaler.
- Vi skal få nordkoreanerne til forhandlingsbordet, og måden, vi kan gøre det på, er at lægge et økonomisk pres på dem, siger han.
Pres på Kina
Derudover skal man også lægge pres på Kina, der er nabo til det kommunistiske diktatur, understreger Claus Hjort Frederiksen.
- Kina har det største økonomiske samkvem med nordkoreanerne, og derfor skal vi presse på Kina for at få nordkoreanerne til forhandlingsbordet, siger han og fortsætter:
- Amerikanerne har sagt til kineserne, at de ikke går efter en regimeændring i Nordkorea. Og de skal heller ikke frygte, at Nordkorea skal overtages af Sydkorea. Det er nok det spor, man bliver nødt til at fortsætte af, siger Claus Hjort Frederiksen.
For dyrt med krig
Den eneste gang, Nato nogensinde har aktiveret sin sikkerhedsgaranti i Atlantpagtens artikel 5, var efter terrorangrebene på New York og Washington 11. september 2001.
Og ifølge DR's Bruxelles-korrespondent, Karin Axelsson, var det vigtigt for Nato-landene at vise i dag, at de står sammen i forhold til truslen fra Nordkorea.
- Der er ingen, der ønsker, at det når så langt, og derfor brugte forsvarsministrene lang tid på at diskutere, hvordan man kan afdramatisere konflikten og få Nordkorea til forhandlingsbordet. Det andet scenarium vil blive alt for dyrt for alle, siger hun.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59cb58a86187a423b40d453f