Der er igen gået kaos i den britiske udtræden af EU, efter at den britiske brexitminister, David Davis, i går aftes trådte tilbage sammen med to viceministre.
Deres afgang kommer, to dage efter at den britiske regering tilsyneladende var blevet enig om en plan for Storbritanniens relationer med EU efter 29. marts næste år, når landet officielt udtræder af unionen.
Men David Davis er kommet på andre tanker efter at have holdt et møde med premierminister Theresa May, som han mener er ved at kapre processen.
- Han konkluderer, at han ikke kan blive siddende, fordi han ikke tror på planen. I sit afskedsbrev skriver han, at der er nødt til at være en på hans post, der virkelig tror på projektet, siger DR's EU-korrespondent, Karin Axelsson.
- Selv mener han, at den linje, May har lagt, stiller Storbritannien i en svag forhandlingsposition, siger hun.
Opsigelse med slagkraft
Fredagens enighed på et lukket maratonmøde på premierministerens landsted, Chequers, handlede blandt andet om, at Storbritannien, også efter Brexit, skal forpligte sig til at overholde EU's regler på en lang række områder.
Begynder Storbritannien at have andre regler for eksempelvis forbrugerbeskyttelse, vil det være svært at holde grænsen mellem Irland og Nordirland åben.
Den problematik har været en af de helt store hovedpiner ved brexitforhandlingerne. At der nu skabes tvivl om enigheden er problematisk for Theresa May.
- Hans opsigelse får en ekstra slagkraft, fordi man regnede med, at de marcherede i samme retning og endelig var blevet enige. Så går der lige et par dage, og så smutter den mest centrale minister på området, siger Karin Axelsson.
Når EU-korrespondenten omtaler David Davis som "den mest centrale minister" skyldes det, at det er brexitministeren, som agerer bindeled mellem det britiske parlament og forhandlingerne med EU om exitvilkårene.
Flere hardlinere kan sige op
Nu skal Theresa May indsætte en ny på posten, kun otte måneder før deadline for Storbritanniens udtræden af EU.
Det er uvist, om andre af regeringens Brexit-hardlinere, deriblandt udenrigsminister Boris Johnson, som holder pressemøde senere i dag, kan finde på at følge David Davis' eksempel.
- Spørgsmålet er, om det starter en dominoeffekt, og måske allerede er klappet af med de andre brexitministre. Presset og opmærksomheden på dem stiger nu, siger Karin Axelsson.
Under alle omstændigheder skaber det tvivl om Theresa Mays opbakning og mandat.
- Det sætter spørgsmålstegn ved, hvor stærk hendes plan er, og om hun kan samle et flertal i parlamentet. Fra EU's side må man konstatere, at der igen er tumult i processen, efter at man endelig troede, at briterne havde fundet sig et forhandlingsmandat, siger EU-korrespondenten.
Oppositionsleder og Labour-formand Jeremy Corbyn siger efter David Davis afgang, at "Theresa May ingen myndighed har tilbage og ikke har evnerne til at levere Brexit".