Cataloniere efter omstridt ja til uafhængighed: Resultatet er ikke til at tage fejl af

Ifølge DR's Europa-korrespondent var gårsdagens valgresultat dog ikke så klart, som den regionale regering i Catalonien havde håbet på.

Tusindvis af cataloniere jublede på Plaza de Catalunya i Barcelona over gårsdagens 'ja' til løsrivelse fra Spanien. (Foto: © Susana Vera, Scanpix)

Det kan godt være, at den spanske regering på ingen måde vil acceptere valgresultatet efter gårsdagens omstridte uafhængighedsafstemning i Catalonien.

Men det var ikke noget, der tyngede de tusindvis af cataloniere, som i nat havde samlet sig på Plaça de Catalunya i Barcelona for at fejre resultatet efter afstemningen, som på forhånd var blevet erklæret forfatningsstridig af den spanske højesteret.

Ifølge den catalanske regionalregering har 90 procent af de vælgere, der deltog i gårsdagens afstemning, stemt ja til en løsrivelse fra Spanien.

Og det resultat er ikke til at tage fejl af, lød det fra Joan Bosc, som var en de cataloniere, der havde stemt ja til få en selvstændig republik.

- Det vil vi bruge til at erklære uafhængighed. Ingen tvivl om det. Catalonierne fortjener det, sagde han til nyhedsbureauet AP, mens der blev jublet og hujet omkring ham.

Lav valgdeltagelse

Ifølge de foreløbige tal lå valgdeltagelsen på blot 42,3 procent, hvilket svarer til 2,26 millioner mennesker, og otte procent af de fremmødte stemte nej til at Catalonien skal løsrive sig.

Trods den lave valgdeltagelse fastslog den catalanske selvstyrepræsident Carles Puigdemont søndag aften, at Catalonien nu har retten til at blive en uafhængig stat, og at han nu vil tage selvstændighedsspørgsmålet op med de andre partier i det regionale parlament og debattere det.

Og det glædede David Murria, som også havde stemt ja til løsrivelse.

- Det var et meget følelsesladet budskab. Han var glad for cataloniernes store deltagelse og engagement, og han forsikrede os om, at han har lyttet til folket, sagde han efterfølgende til nyhedsbureauet.

Tvivl om videre forløb

Men trods det foreløbige valgresultatet er cataloniernes holdning til løsrivelsesspørgsmålet ikke så klart, som man umiddelbart kunne tro, siger DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

Mange af dem, der er imod en løsrivelse, valgte nemlig at blive hjemme i går, blandt andet fordi de ikke ønskede at blåstemple den ulovlige afstemning.

Og resultatet tyder på, at catalonierne stadig er delt midt over i forhold til løsrivelse, understreger Anna Gaarslev.

Ved det seneste regionalvalg stemte fire millioner vælgere, hvilket svarer til en stemmeprocent på 75. I går stemte to millioner cataloniere for løsrivelse, mens to millioner enten blev hjemme eller stemte imod.

- Det havde været et klarere resultat, hvis valgdeltagelsen havde passeret 50 procent. Den catalanske løsrivelsesbevægelse havde håbet, at stemmedeltagelsen var blevet højere end 42 procent, siger Anna Gaarslev og fortsætter:

- Udgangspunktet var inden valget, at Catalonien ville erklære sin løsrivelse inden for 48 timer, og nu venter folk her i spænding på, hvilke konsekvenser det catalanske parlament vil drage af resultatet.