Ole Ryborg om ny brexit-aftale: Ingen har lyst til at sige, at 'nu er det slut'

Trods forsigtig EU-optimisme er der stadigvæk lang vej igen for en ny skilsmisseaftale, vurderer DR’s EU-korrespondent.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, vil have, at Storbritannien skal forlade EU den 31. oktober. Han står nu over for en meget stor brexit-uge. (Foto: © JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT H, Scanpix)

Der var optimisme at spore hos EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier, da han her til morgen skulle briefe EU-landene om skilsmisseforhandlingerne med Storbritannien.

- Selvom det bliver svært at nå en aftale – sværere og sværere – så mener vi fortsat, at det er muligt i løbet af denne uge, lød det.

Men ifølge DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg, bliver det noget nært umuligt for EU og Storbritannien at lande en helt færdigforhandlet og blåstemplet aftale inden den 31. oktober, hvor briterne efter planen skal forlade den europæiske union.

- Der er 16 dage tilbage, og jeg har meget svært ved at se, hvordan de skulle kunne blive enige om en juridisk bindende tekst, som både er blevet godkendt af EU's stats- og regeringschefer, der britiske parlament og Europa-Parlamentet, siger Ole Ryborg.

- Vi er før blevet overrasket, når det kommer til brexit. Og det kan være, at de ud af det blå overrasker alle med en aftale, som kan stryge lige igennem. Men jeg vil se det, før jeg tror på det, tilføjer han.

Lang vej igen

Det er fortsat spørgsmålet om grænsen mellem Irland og Nordirland samt det såkaldte backstop, der skaber problemer ved forhandlingsbordet.

Og selvom der i de seneste dage har været bevægelser i forhandlingerne, så er parterne fortsat ikke blevet enige.

- Det skal åbenlyst være en aftale, der fungerer for alle. Det vil sige hele Storbritannien og hele EU. Og lad mig tilføje, at tiden nu er kommet til, at vi omformer de gode intentioner til en juridisk tekst, lød det her til morgen fra Michel Barnier.

Men selv hvis de skulle blive enige ved forhandlingsbordet, så er der fortsat lang vej igen, understreger Ole Ryborg.

Først skal den godkendes på politisk plan af EU's stats- og regeringschefer. De skal mødes til EU-topmøde i Bruxelles på torsdag og fredag. Men der skal ske store fremskridt ved forhandlingsbordet, hvis aftalen skal være på plads inden da.

- Der bliver allerede nu talt om, at der skal holdes et ekstraordinært EU-topmøde senere på måneden, siger Ole Ryborg.

Godkendes af parlamentet

Derudover er der de juridiske aspekter. For at en EU-aftale skal være juridiske bindende, skal den være oversat til alle EU's 24 officielle sprog.

- Der sidder et hold af jurist-lingvister, der skal kontrollere, at teksten er enslydende, hvad enten det er på dansk, bulgarsk eller engelsk. Der må ikke være tvivl om, at det er den samme tekst, en domstol sidder med, hvad enten det er i København, Sofia eller London, siger Ole Ryborg.

Dernæst skal den sendes til det britiske parlament, hvor både Overhuset og Underhuset skal sige god for den.

- De skal have tid til både at granske den og vedtage den, siger Ole Ryborg.

Tre gange er skilsmisseaftalen blevet nedstemt i det britiske parlament. Spørgsmålet er om en eventuel ny aftale vil ryge igennem. (Foto: © Benjamin Wenz, Scanpix)

Han understreger, at det kun er et hjørne af den oprindelige skilsmisseaftale på 585 sider, der er ved at blive genforhandlet. Resten bliver der ikke rørt ved.

- Den oprindelige aftale er blevet afvist tre gange i det britiske parlament, så Boris Johnson skal i givet fald også sikre sig, at der er opbakning til den nye.

Derefter skal Europa-Parlamentet også godkende aftalen. Og ifølge Ole Ryborg vil europaparlamentarikerne ikke stemme for en tekst, før de ved, om der er opbakning til den i det britiske parlament.

- Europa-Parlamentet mødes i næste uge i Strasbourg. Med mindre, at der ligger en tekst klar, som stats- og regeringscheferne kan blive enige om på topmødet, og som der på lørdag er flertal for i det britiske parlament, kommer de ikke til at stemme om den, siger DR's EU-korrespondent.

Ingen vil sige stop

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), deltog i dagens brexit-briefing med Michel Barnier. Og han lagde efterfølgende ikke skjul på, at han er en del mere skeptisk end chefforhandleren.

- Tidsplanen er uhyre stram, så der skal også en god portion realisme ind her, sagde han efterfølgende.

Ifølge Ole Ryborg vil man dog fra EU's side fastholde den optimistiske tone og fortsætte forhandlingerne med briterne.

- Alle er parate til at fortsætte, for ingen har lyst til at sige, at "nu er det slut". Gør man først det, skal man til at tale om en udskydelse af brexit eller no deal, siger DR's EU-korrespondent.

Franske Michel Barnier har været EU's brexit-chefforhandler siden begyndelsen. Han vil ikke afvise, at en aftale kan blive indgået i løbet af ugen. (Foto: © JOHN THYS, Scanpix)

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har flere gange sagt, at brexit ikke skal udskydes igen. Men det kan ifølge Ole Ryborg være, at han alligevel vil gå med til det, hvis EU og Storbritannien bliver enige om en holdbar politisk løsning inden månedens udgang.

- Så kan han sige, at han har håndteret brexit, men at der er brug for ekstra tid til at håndtere alle de juridiske aspekter, siger han og tilføjer:

- Men når det er sagt, er det meget, meget svært at se, hvordan de kan enes om en tekst, der både er acceptabel i Europa-Parlamentet og i det britiske Underhus.