Labour-formand efter EU-nederlag: Jeg gjorde, hvad jeg kunne

Uroen ulmer i det britiske arbejderparti efter gårsdagens farvel til EU.

Labour-formanden Jeremy Corbyn har mødt hård kritik fra flere partimedlemmer for sit engagement i 'bliv i EU'-kampagnen. (Foto: © Neil hall, Scanpix)

- Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne.

Sådan lød det korte forsvar fra Labours partiformand, Jeremy Corbyn, da han lørdag eftermiddag blev kritiseret for ikke at have gjort nok for at forhindre et britisk farvel til EU.

Kritikken kom fra Tom Mauchlin, der tilfældigvis passerede Labour-formanden under den årlige LGBT-parade i London.

Ifølge den vrede brite, der selv er medlem af det britiske arbejderparti, skulle Jeremy Corbyn have gjort meget mere for at mobilisere arbejdervælgerne rundt om i landet.

- Det er din skyld, Jeremy. Jeg har en polsk ven, der var opløst i gråd, fordi du ikke kunne få folk til at stemme i Wales, i norden og i Midtengland, lød det fra Tom Mauchline.

I de tre områder var der nemlig et flertal af vælgerne, som stemte for at forlade EU-samarbejdet.

Men ifølge Jeremy Corbyn selv kunne han ikke have gjort mere, end hvad han gjorde. Det viser en video, som Tom Mauchlin har delt på Twitter.

Jeremy Corbyn har været formand for Labour i mindre end et år, og hans rolle under Brexit-kampagnen er løbende blevet kritiseret.

Labours officielle holdning var, at Storbritannien skulle forblive medlem af EU.

Men Labour-formanden, der politisk set befinder sig på partiets venstrefløj, har tidligere været skeptisk over for EU, og flere partimedlemmer har beskyldt ham for at føre en halvhjertet kampagne mod et britisk EU-farvel.

I går valgte to af Labours parlamentsmedlemmer at stille et mistillidsvotum til formanden. Et votum, som parlamentsmedlem Stephen Kinnock, der er gift med forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), efterfølgende bakkede op om.

Men Jeremy Corbyn har ikke selv nogen planer om at forlade posten trods kritikken.

- Jeg er totalt overrasket over, at 140.000 personer har skrevet under på, at de ikke ønsker, at vores parti skal bruge de kommende to måneder på at debattere, hvem der skal stå i spidsen for vores parti, sagde han tidligere på dagen med henvisning til en underskriftsindsamling, der var blevet igangsat for at støtte ham.

Storbritanniens premierminister, den konservative David Cameron, mente også, at Storbritannien skulle blive i EU. Han valgte dog at træde tilbage, efter at det i går stod klart, at et flertal af briterne var uenige med ham.