Korrespondent: EU venter utålmodigt på britisk skilsmissebegæring

Briterne forsøger at finde ud af, hvilket ben de skal stå på efter EU-afstemningen.

Premierminister David Camerons tilbagetræden forsinker processen med at få Storbritannien ud af EU. (Foto: © Stefan Wermuth, Scanpix)

Hvordan skal vi lige forholde os til en situation, hvor vi har meldt os ud af EU, men ikke rigtig kan melde os ud, fordi premierministeren er gået af?

Det er nogle af de spørgsmål, der bliver diskuteret blandt briterne på dag 2, efter at et snævert flertal i torsdags stemte for at forlade EU-samarbejdet. Det fortæller DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Nu tales der om, hvorvidt der skal være valg i Storbritannien også, siger han.

Den diskussion skyldes, at briterne har svært ved at komme videre med EU-opsigelsen, før der er fundet en afløser for premierministeren, David Cameron.

- Inden det er afklaret, kan man ikke begynde skilsmisseforhandlingerne overhovedet, siger Ole Ryborg.

EU skynder på

Europa-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, og EU-rådets præsident, Donald Tusk, skyndede i går på processen med at få Storbritannien udmeldt ved at tale for snarlige og hurtige forhandlinger.

Men briterne virker ikke til at have lige så travlt. Og så er EU lammet.

- Den britiske afstemning har skabt en masse usikkerhed. Den usikkerhed vil EU gerne have ryddet af vejen så hurtigt som muligt. Det kan man selvfølgelig først, når man har afsluttet forhandlingerne med Storbritannien, siger Ole Ryborg.

Eller sagt på en anden måde:

- Nu har du meddelt konen, du vil have en skilsmisse, og så går du bagefter ind og bliver boende i månedsvis. Det er jer, der vil skilles. Vi er klar, siger EU, forklarer Ole Ryborg som et billede på situationen.

Knap 52 procent af de britiske vælgere stemte i torsdags for at forlade EU, mens godt 48 procent ville blive.