Cameron træder tilbage efter EU-nederlag

Storbritanniens premierminister holder tale, efter et flertal af briterne har besluttet sig for at forlade EU.

Den britiske premierminister, David Cameron, går af efter EU-nederlaget.

Det siger han, efter at et flertal af briterne har besluttet, at Storbritannien skal forlade EU-samarbejdet.

- Landet behøver et nyt lederskab, men ikke med mig som kaptajn, siger David Cameron.

Han vil forlade posten i forbindelse med den konservative partikongres til oktober. Og han ringede allerede i morges til dronning Elizabeth for at fortælle, at han vil træde tilbage.

- Jeg er stolt af de resultater, jeg har opnået i de seks år, jeg har været leder for landet, understreger han.

Det var den konservative premierminister, der i 2013 lovede briterne en afstemning om deres fremtid i EU. Han har argumenteret for, at briterne skulle blive i unionen under de nye medlemsvilkår, som han tidligere på året fik forhandlet på plads med de andre EU-lande.

Men det har et flertal af briterne nu afvist.

David Cameron siger, at han gjorde, hvad han kunne for at få overbevist briterne om, at de skulle blive.

- Jeg mente, at Storbritannien var stærkest som en del af EU. Men folkets beslutning skal respekteres, og der er ingen tvivl om, hvad folk har ment, siger han og takker alle dem, der har hjulpet ham i forbindelse med kampagnen.

David Cameron sagde også, at han har ændret mening om EU-traktatens artikel 50, som han havde lovet at iværksætte straks efter afstemningen i tilfælde af et Brexit.

Nu vil det blive op til den nye premierminister at beslutte, hvornår det skal ske.

51,9 procent af briterne stemte for, at de skulle forlade unionen, mens 48,1 procent af vælgerne mente, at de skulle blive.

Et stort flertal af skotterne stemte dog for, at de ville blive i EU, og Nicola Sturgeon, der er førsteminister og formand for Det Skotske Nationalparti, har efterfølgende udtalt, at Skotland "ser sin fremtid som en del af EU".

Før afstemningen udtalte hun, at et britisk EU-exit kan føre til en ny afstemning om skotsk selvstændighed.

Et flertal af nordirerne stemte også for at blive i EU, og ifølge separatistpartiet Sinn Féin bør Nordirland nu overveje, om landet skal have en løsrivelsesafstemning og blive en del af Irland i stedet.

Rettelse klokken 12.00: Det stod i en tidligere udgave af artiklen, at David Cameron allerede havde været en tur forbi dronning Elizabeth for at annoncere sin afgang. Det er ikke korrekt. Han havde blot ringet til hende.