Korrespondent: Briterne er allerede på vej ud i kulden

Til EU-topmøde i dag vil David Cameron føle, hvordan det er at blive kørt ud på et sidespor.

EU-spidserne skal finde ud af, hvordan EU kommer videre uden Storbritannien. (Fra venstre formand for EU-parlamentet, Martin Schulz, kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk). (Foto: © Francois Lenoir, Scanpix)

Resultatet af folkeafstemningen i Storbritannien var dårlig bearbejdet, før briterne begyndte at mærke konsekvenserne i Bruxelles.

Og derfor bliver dagens topmøde i Bruxelles en noget anderledes oplevelse for den britiske premierminister, David Cameron.

Han er vant til at stå i spidsen for en af de helt store spillere i det europæiske magtcentrum. Men nu får piben en anden lyd.

- På papiret skulle det ikke have ændret sig, før briterne rent faktisk havde meldt sig ud, men i praksis kan man mærke, at de allerede er på vej ud på et sidespor, fortæller DR' EU-korrespondent Karin Axelsson fra Bruxelles.

Har mistet indflydelse i parlament i kommission

Udmeldelsesprocessen bliver lang og kan vare adskillige år. Og den går først i gang, når briterne selv beder om det.

Men blot få dage efter folkeafstemningen er der sket flere konkrete ting i EU-maskinen, der vidner om, at briterne fremover ikke skal være med til at få tandhjulene til at køre rundt.

I søndags var den britiske EU-ambassadør for første gang ikke inviteret med til topmødedrøftelser med sine kollegaer i Bruxelles – fordi ambassadørerne skulle forberede den del af topmødet, hvor briterne ikke er med.

For når Cameron i dag har drøftet afstemningen med EU-toppen, rejser han hjem til London. Resten af EU bliver i Bruxelles og fortsætter de uformelle drøftelser af Storbritanniens exit i morgen.

Briterne mistet deres vigtigste indflydelse i EU-Kommissionen, da deres kommissær trak sig i lørdags.

Og de har mistet magt i EU-parlamentet, efter at skotten Ian Duncan har nedlagt sit ordførerskab inden for klimaområdet.

- I aften vil Cameron mærke, hvordan det er at være en leder på vej ud i kulden, siger Karin Axelsson.

- Han gør klogt i at holde ret lav profil, hvilket også vil være en usædvanlig rolle for ham i denne her forsamling, siger hun.

Ingen forhandlinger før opsigelse

Selvom topmødet udelukkende handler om Storbritanniens EU-exit, kommer der ikke til at være nogen formelle forhandlinger om, hvordan briterne konkret skal forlade unionen.

For lige nu hersker der politisk tumult i London.

Cameron har sagt, at han som EU-tilhænger ikke kommer til at lede exit-forhandlingerne. Og hans afløser på premierministerposten skal først findes ved de konservatives konvent i september.

Samtidig er der en vis choktilstand i Storbritannien over, at det rent faktisk endte med et 'Leave'. Og EU-kritikerne i Camerons regering skal nu finde ud af, hvordan de vil forvalte det mandat.

- Briterne venter på klarhed. Det har været ’Leave’-sidens største svaghed, at der ikke har været én plan eller én strategi for, hvad man rent faktisk ville, hvis man vandt denne her afstemning. Allerførst skal de jo have fundet en leder efter Cameron, og det optager de britiske toppolitikere lige nu, forklarer Karin Axelsson.

Så længe briterne ikke er afklarede, vil EU ikke forhandle om noget som helst.

- Man har sagt, at der hverken kommer til at være uformelle forhandlinger eller korridorsnak, før briterne møder op med deres opsigelsesindgivelse, siger Karin Axelsson.

Men i EU-kredsen er der dog forståelse for, at når der er så stort et politisk kaos i Storbritannien, så kan man ikke begynde at tvinge en så vigtig beslutning som at melde sig ud af EU igennem.