Det er dag fire, efter at Storbritannien ved en folkeafstemning valgte at forlade EU.
Siden er forvirringen fortsat med at vokse: Premierminister David Cameron har bebudet sin afgang, oppositionspartiet Labour er ved at disintegrere og hos sejrsherrerne i Leave-lejren er politikernes skråsikre dundertale under valgkampen forvandlet til mudrede udtalelser om, hvad planen er samt tilbagetrækninger af de mest markante valgløfter, især på tre punkter:
1. Vi har en plan
Leave-kampagnen har tilsyneladende ikke nogen plan for, hvordan et brexit egentlig skal foregå. Det fortalte Sky News' politiske redaktør, Faisal Islam, efter at han havde bedt et konservativt parlamentsmedlem og brexit-fortaler om at fortælle, hvad planen er nu - hvortil svaret lød:
- Der er ikke nogen plan. Leave-kampagnen har ikke en post-brexit-plan.
Det anonyme parlamentsmedlem tilføjede, at 'nummer 10 skulle have haft en plan', med henvisning til Downing Street 10, den britiske premierministers residens. Og Sky News-redaktøren så ud til ikke at tro på, hvad han havde hørt, da han genfortalte historien på live-tv:
https://twitter.com/PED7/status/747063871765086208
De store Leave-profiler Boris Johnson og Michael Gove har holdt lav profil siden valget, men i går aftes bragte The Independent dog et længere indlæg fra Boris Johnson, hvori han understregede, at Storbritannien altid vil være en del af Europa, men at valget udelukkende handlede om at genvinde kontrol:
- EU-borgere, der lever i dette land vil bevare deres rettigheder, og det samme gælder britiske statsborgere, der lever i EU, skriver han.
Samme toner lyder dog ikke nødvendigvis fra EU, der snarest muligt vil have aktiveret skilsmisse-processen. Her venter man bare på, at Storbritannien finder en forhandlingsleder.
2. Færre migrantarbejdere vil stjæle vores job
Brexit-valget er i høj grad blevet udlagt som et valg for og imod migration til Storbritannien. Østudvidelsen af EU har betydet, at mange østarbejdere, ifølge Leave-kampagnen, har stjålet job fra briter ved at presse lønnen.
Med et brexit skal Storbritannien ikke længere leve op til EU's ideal om arbejdskraftens frie bevægelighed, og dermed vil briterne se færre migrantarbejdere og flere job til dem selv, har det lydt.
Men det er egentlig en misforståelse, sagde Leave-politiker og det konservative parlamentsmedlem, Nigel Evans, til BBC Radio 5 allerede fredag aften. Direkte adspurgt, om Storbritannien vil se færre migrantarbejdere efter et brexit, svarer han 'nej'.
I stedet handler det om at genvinde kontrollen, siger han - og blev bakket op af sin kollega, parlamentsmedlem og Leave-fortaler Daniel Hannan, hos BBC's Newsnight:
- Hvis de (vælgerne. red) har stemt og nu tror, at der vil være nul immigration fra EU, så bliver de skuffede, sagde han.
3. Sundhedssystemet får tilført 3,2 mia. kr. om ugen ved et Brexit
Under valgkampen stod der tværs over Vote Leave-kampagnens bus, at Storbritannien hver uge sender 350 mio. pund til EU, og at de med et Brexit i stedet vil gå til det nationale sundhedssystem, NHS.
https://twitter.com/sallyjwatson/status/746214913098416128
Påstanden er under valgkampen blevet angrebet fra flere sider for at være absurd - og nu er det svært at finde en Leave-politiker, der vil kendes ved den:
- Det har jeg aldrig sagt under valgkampen, siger 'Vote Leave's frontfigur, Iain Duncan, der flere gange er blevet fotograferet foran bussen til The Guardian. Han henviser til, at 350 mio. pund er den ugenlige andel af de 19,1 mia. pund, Storbritanien hvert år sender til EU.
- Det, vi egentlig sagde, var, at en signifikant del af det beløb vil gå til NHS, siger han.
- Der var snak om, at det skulle gå til NHS, men der er andre ting, som landbrug, der også er en del af processen.
Også Ukip-lederen, Nigel Farage, der har været en del af en separat 'Leave EU'-kampagne, har kaldt valgløftet 'en fejltagelse'.
En rundspørge fra analyseinstitutet Ipsos MORI har dog vist, at 47 procent af den britiske befolkning mener, at påstanden er sand, mens 14 procent har været i tvivl.