I gennem årevis har briterne været blandt de allermest EU-skeptiske nationer i Europa. Men en gennemgang af 40 års meningsmålinger blandt samtlige EU-medlemslande viser, at i flere lande er der nu en udbredt skepsis overfor EU.
Det er blandt andet Italien, Østrig, Slovenien, Tjekkiet og Grækenlands befolkninger, der i meningsmålingerne i tiltagende grad svarer, at medlemsskabet i mindre grad synes at være en god ting for deres lande.
- I Danmark og Storbritannien er der stor skepsis overfor den frie bevægelighed, og der er skepsis overfor, om man skal give flere beføjelser til EU på nye områder. Der er helt sikkert ting, som folk ikke vil med EU, siger Catharina Sørensen, forskningschef ved Tænketanken Europa, der er stiftet af Dansk Industri og CO-industri for at fremme Danmarks rolle i EU.
Hun understreger dog, at en stigende skepsis overfor EU ikke er det samme som et ønske om at forlade et europæisk samarbejde.
- Selve medlemsskabet skal ikke nødvendigvis bringes i spil, lyder vurderingen fra Catharina Sørensen.
Fra 90’ernes EU-fori til fornyet skepsis
DR’s Undersøgende Databaseredaktion har gennemgået mere end 40 års meningsmålinger fra Eurobarometer i samtlige medlemslande i EU. Befolkningerne er gennem alle årene blevet spurgt, om de mener, at medlemskab af EU er en god ting, en dårlig ting eller hverken en god eller dårlig ting.
Svarene fra de repræsentative meningsmålinger er samlet i grafikken ovenfor. Det grønne område i grafen viser spændet mellem dem, der er mest kritiske (nederst) og dem, der er mest positive (øverst). Det fremgår, at i starten af 90’erne var flest lande samlet i et positivt spænd af svar, der dækker fra cirka 50 procent, der mener, at det er godt, at deres land er medlem af EU, helt op til knap 90 procent.
Det fremgår af de seneste meningsmålinger fra 2010 frem til 2015, at der stadig er en fjerdedel af medlemslandene, hvor mellem 80 og 65 procent har svaret, at de mener, at medlemskab er en god ting. Til gengæld dropper den mest kritiske fjerdedel af befolkningerne helt ned i spændet mellem 35-45 procent, der mener, at EU-medlemskab er en god ting.
- Du vil opleve, at der er meget højere kritik i dag end tidligere. Men der er mange flere, der ser selve medlemsskabet som en god ting. Det tror jeg, at man overser lidt, når man er så ivrig efter at udråbe en kæmpe legitimitetskrise i EU, siger forskningschef ved Tænketanken Europa, Catharina Sørensen.
Grækenland melder sig ikke ud
Heller ikke professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen, mener, at EU er i opbrud.
- Det er ikke Grækenland, der står til at være de næste, der melder sig ud, selv om de er sure på EU. Hvis man ser på kurverne, så ser Italien ikke godt ud, men det skal man ikke være bekymret for. I de gode gamle dage var italienerne altid super positive overfor EU. Skulle man overføre magt fra Italien til EU? Ja for Guds skyld! For alle var korrupte, siger Goul Andersen.
Han mener, at det kun er briterne, der for alvor vil melde sig ud.
- Selv om hollænderne og franskmændene har stemt nej nogle gange, så vil der ikke opstå en diskussion om at gå ud af EU. Det er faktisk kun briterne, der står til at ønske at melde sig ud, siger professor Jørgen Goul Andersen.
Om meningsmålingerne og grafikken
I graferne ovenfor viser kurven det enkelte land og det grønne område viser det spænd, der er i holdningen til EU på tværs af alle 28 medlemslande med øvre kvartil og nedre kvartil som de lysere felter, og de midterste 50 procent som det mørkere felt.
Alle medlemslande er medtaget i spørgeskemaundersøgelserne, men da antallet af lande stiger støt i perioden, vil antallet af ”respondenter” naturligvis også gøre det.
Der har været enkelte tilfælde, hvor et land ikke været med i en runde af spørgeskemaerne.
For hvert spørgeskema er der – med enkelte undtagelser - cirka 1.000 respondenter i hvert land. Respondenterne er tilfældigt udvalgte blandt alle borgere over 15 år.
Der er knyttet en mindre statistisk usikkerhed til procentsatserne, idet de er et estimat for, hvordan holdningen til EU er hvert enkelt land.
Kilde: Eurobarometer
Den 23. juni stemmer briterne om EU-medlemskabet. Se, hvad det går ud på her:
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:575abaa16187a414fc67e191