Næsten hver anden meningsmåling foretaget af Eurobarometer igennem 40 år blandt samtlige medlemslande i EU placerer briterne som den mest EU-kritiske af alle.
Og det kommer ikke bag på de to EU-eksperter, som DR’s Undersøgende databaseredaktion har talt med.
- Briterne er kronisk uforbederlige i deres EU-skepsis, og de er de eneste, der reelt overvejer at forlade EU, siger professor i statskundskab ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen.
Han mener, at briterne klart skiller sig ud fra de øvrige EU-lande.
- Der er ikke nogen, der ligner briterne, så der er ikke rigtig nogen på kandidatlisten til at være de næste, der skal stemme om at træde ud. Det bliver ikke finnerne. Det bliver ikke svenskerne. Det bliver heller ikke danskerne, selvom der er en mobiliseret modstand, siger professor Jørgen Goul Andersen.
I 34 ud af 77 meningsmålinger er englænderne den befolkning, der svarer mest negativt på spørgsmålet om, hvorvidt det er en god ting for deres land at være medlem af EU.
Et faldent imperium
Jørgen Goul Andersen har i årevis fulgt og analyseret de meningsmålinger, som Eurobarometer har foretaget blandt EU-landenes befolkninger.
Konklusionen er klar: Briterne står reelt helt alene med deres overvejelser om at forlade EU.
- Storbritannien er anderledes. De er et faldent imperium, og de er langt mere orienteret henover Atlanten mod USA, siger Jørgen Goul Andersen.
DR’s Undersøgende Databaseredaktion har gennemgået flere end 40 års meningsmålinger fra Eurobarometer i alle EU-lande.
Samtlige landes befolkninger er blevet spurgt, om de mener, at EU-medlemskab er en god ting, en dårlig ting eller hverken en god eller dårlig ting. Målingerne viser, at den britiske befolkning konsekvent har ligget i bund blandt de mindst positive siden Storbritannien trådte ind i Unionen (i 1973).
Landet med den hårde skepsis
Det år, hvor briternes skepsis var størst, var 1980. Her mente blot 22 procent af englænderne, at det var en god ting for Storbritannien at være medlem af EU. Til sammenligning mente 85 procent af borgerne i Luxemburg samme år, at medlemskabet af EU var en god ting for deres land.
Catharina Sørensen er forskningschef i Tænketanken Europa, der er stiftet af Dansk Industri og CO-industri for at fremme Danmarks rolle i EU. Hun vurderer også, at briterne står helt alene med deres debat om at træde ud af EU.
- Briterne er den befolkning, der har den største ”hårde skepsis” overfor EU, siger Catharina Sørensen og tilføjer:
- Det er også det land, hvor man mindst ser sig selv som europæere.
- I Storbritannien er der en selvforståelse af, at man ikke er en del af Europa. Man står på sidelinjen. Det er det eneste land, hvor jeg kan se, at der er sådan en debat om medlemskab eller ej. Der er helt klart en større følelse af, at man ikke hører til i Europa, siger Catharina Sørensen og slutter:
- Den har vi ikke engang i Danmark.