Det er ikke kun EU, Storbritannien kan se frem til at vinke farvel til inden for den nærmeste fremtid.
Hele 36 procent af de små tre millioner EU-borgere, der er bosat og arbejder i Storbritannien, overvejer at hive rødderne op og flytte ud af landet i løbet af de næste fem år.
Det viser en ny undersøgelse fra Deloitte.
Det kommer ikke bag på Hans Martens, der er seniorrådgiver i Tænketanken Europa:
- Jeg kender mange andre, der er på vej væk, fortæller Hans Martens og fortsætter:
- De har en enorm usikkerhed om deres fremtid, og det er klart, at man gerne vil have lidt mere stabilitet, når man kigger fremad.
Synet på EU-borgere har ændret sig
Et flertal af briterne stemte sidste år for at forlade EU. Skilsmisseforhandlingerne begyndte tidligere på året og skal være afsluttet inden april 2019.
Ole Helmersen, der er lektor for CBS og ekspert i britiske forhold, peger også på usikkerheden som årsag til, at EU-borgere vil rykke ud. Men han påpeger også, at holdningen blandt briterne til denne gruppe nogle steder er i forandring:
- Man har kunnet læse i pressen, at der har spredt sig en mere negativ holdning i forhold til nogle typer udlændinge i dele af den britiske befolkning. Men man skal passe på med at overdrive det her i retning af, at udlændinge som sådan nu bliver set skævt til. Det tror jeg trods alt langt fra er tilfældet, siger han og fortsætter:
- Men det er klart, at denne situation har været med til at påvirke måden, man taler om udlændinge på i dele af landet.
Usikkerheden er blevet for stor
Der bor omkring 20.000 danskere i Storbritannien lige nu.
Én af dem er 51-årige Pernille Ege Møller, der tidligere har været leder af et stort internationalt sko-brand, og som allerede nu har set på hus i Danmark med henblik på at flytte tilbage igen. Og det er der en helt klar grund til:
- Det er på grund af brexit. Det er usikkert og utrygt, at man har boet i et land i 13 år, og så lige pludselig er man lidt uønsket, fortæller Pernille Ege Møller.
Det er særligt usikkerheden om job, økonomi og visa, der har fået familien til at overveje at rykke tilbage til Danmark, men det er ikke den eneste årsag til, at de nu ser mod hjemlandet igen:
- Før var der er jo aldrig nogen spørgsmål, om man havde lov til at være i landet, eller hvor man var fra, eller om man havde lov til at arbejde. Folk er lidt mere mistænkelige måske. Der kommer også nogle personlige kommentarer fra folk som: Nå, er du stadig her? Jeg ved godt, det er ment som en joke, men det er ikke særlig behageligt.
Stort problem for Storbritannien
Det er særligt de højtuddannede, hvor det er 47 procent, der overvejer at flytte ud af Storbritannien i den nærmeste fremtid.
Det kan få store konsekvenser for landet, fortæller seniorrådgiver Hans Martens:
- Ikke alene kommer de jo til at mangle, medmindre en masse af de briter, der bor rundt omkring i Europa og har samme usikkerhedsproblem, vender tilbage. Men der kan jo komme til at mangle en masse kompetencer.
Ole Helmersen fra CBS påpeger også, at den britiske regering i høj grad vil arbejde for at gøre det så nemt som muligt for netop denne gruppe at blive i Storbritannien:
- Den britiske regering er også meget afhængig af EU-migranterne. Mange - for eksempel de danske – er folk med videregående uddannelser, som beklæder vigtige stillinger. Dem kan briterne ikke undvære, så de har også en interesse i, at folk bliver.
Seneste melding fra den britiske premierminister, Theresa May, er, at EU-borgere endelig får at vide, hvad det kræves for at blive i landet i starten af næste år.