Der er lagt op til noget af et slagsmål mellem skotterne og den britiske regering, efter at et flertal i det skotske parlament i dag har besluttet, at de vil have en ny afstemning om uafhængighed fra Storbritannien inden for de næste to år.
Det vurderer DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.
Før en ny uafhængighedsafstemning kan blive ført ud i livet, skal den nemlig først godkendes af den britiske centralregering i London.
Og den britiske premierminister, Theresa May, har flere gange slået fast, at tiden ikke er til en ny uafhængighedsafstemning, forklarer DR’s korrespondent.
- Ifølge Theresa May bør Storbritannien holde ekstra godt sammen, nu hvor de skal til at forlade EU. Det er dog svært at forestille sig, at den britiske regering i længden kan blive ved med at afvise skotternes ønske, da det vil provokere mange i Skotland. Derfor bliver det store slagsmål, hvornår en sådan folkeafstemning i givet fald skal finde sted, siger han.
Kommer ubelejligt for May
Står det til skotterne, skal afstemningen finde sted mellem efteråret 2018 og foråret 2019. Det skyldes de skilsmisseforhandlinger, som Storbritannien formelt set indleder med EU i morgen, når de aktiverer den såkaldte artikel 50.
De forhandlinger skal ifølge EU’s regler være afsluttet inden for to år. Derfor vil det ifølge den skotske regering være passende at afholde uafhængighedsafstemningen, inden forhandlingerne bliver afsluttet, så de mere EU-positive skotter ved, hvordan deres fremtid i forhold til EU kommer til at se ud.
- London vil nok sige, at en afstemning i givet fald først skal finde sted, efter at Storbritannien har forladt EU, så banen er kridtet op til noget af en diskussion, siger Kim Bildsøe Lassen.
Der er da heller ingen tvivl om, at det skotske afstemningsønske kommer noget ubelejligt for den britiske premierminister, siger Kim Bildsøe Lassen.
- De kommer samtidig med, at hun skal i gang med nogle af de mest komplicerede forhandlinger, Storbritannien har været i i generationer, og som i den grad kommer til at afgøre landets fremtid. Derfor tror jeg gerne, at Theresa May havde været uafhængighedsafstemningen foruden.
Skotterne stemte senest om uafhængighed fra resten af Storbritannien i 2014. Her stemte et flertal af skotterne for at blive i Storbritannien.