Skotsk flertal kræver ny afstemning om uafhængighed

Før skotterne kan få en ny uafhængighedsafstemning, skal den britiske regering først sige god for den.

Det er den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon fra det Det Skotske Nationalparti (SNP), der har presset på for en ny folkeafstemning. (Foto: © Andy Buchanan, Scanpix)

Skotterne skal endnu engang tage stilling til, om de vil forblive medlem af Storbritannien, eller om de vil gå deres egne veje som et uafhængigt folk.

Det mener et flertal i det skotske parlament, som her til eftermiddag har stemt for, at der er brug for en ny folkeafstemning om skotternes fremtid i Storbritannien, som udover Skotland består af England, Wales og Nordirland.

Afstemningen fandt sted efter en heftig debat i det skotske parlament i Edinburgh, og uafhængighedsafstemningen skal ifølge parlamentarikerne finde sted mellem efteråret 2018 og foråret 2019, når Storbritanniens exit-forhandlinger med EU er ved at være færdige.

69 parlamentsmedlemmer fra henholdsvis regeringspartiet Det Skotske Nationalparti (SNP) og De Grønne stemte for en ny afstemning, mens 59 medlemmer fra oppositionspartierne De Konservative, Labour og Liberaldemokraterne stemte imod.

Med afstemningen har den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, fået politisk mandat til at bede om en ny afstemning. Men før den kan blive juridisk bindende, skal den først godkendes af centralregeringen i London. Og den britiske premierminister har så sent som i går udtalt, at tiden ikke er inde til en ny uafhængighedsafstemning for Skotland.

- Nu hvor Storbritannien forlader EU, og nu hvor vi skal skabe os en ny rolle i verden, bliver styrken og sammenholdet i vores union endnu mere vigtig, lød det i går fra premierministeren.

Det er den skotske førsteminister, der har presset på for en ny folkeafstemning, og årsagen er sidste års brexit-afstemning, hvor et flertal af briterne stemte ja til at forlade EU-samarbejdet.

Den beslutning blev nemlig ikke mødt med udpræget glæde i Skotland, hvor 62 procent af indbyggerne havde stemt for at blive i unionen.

Og da det for nylig kom frem, at den britiske regering med premierminister Theresa May i spidsen går efter en hård skilsmisse fra EU, som blandt andet indebærer, at Storbritannien vil forlade unionens indre marked, meddelte Nicola Sturgeon, at skotterne skal have en ny uafhængighedsafstemning.

Den seneste uafhængighedsafstemning fandt sted i efteråret 2014. Her stemte et flertal af skotterne for, at de ville blive i Storbritannien.