Berlin modtager flere syriske flygtninge end hele USA

USA har modtaget 1.500 syriske flygtninge på fire år. I juli tog Berlin imod 1.000.

Flygtninge ankommer til den tyske hovedstad Berlin, der venter op mod 40.000 migranter i år. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Flere end fire millioner syrere er på flugt. USA har taget imod 1.500 syriske flygtninge, siden borgerkrigen i landet brød ud i 2011.

Til sammenligning har den tyske hovedstad Berlin alene i juli måned taget imod 1.000 syrere.

Trods USA's krig mod terrorbevægelsen Islamisk Stat, der har kontrol over områder i netop Syrien, lader amerikanerne altså ikke til være villige til at modtage flygtninge fra området.

- Debatten i USA handler nu om, hvorvidt landet skal tage flere flygtninge - og om den amerikanske involvering i både Irak og Syrien betyder, at USA har et ansvar. En lang række kritikere opfordrer den amerikanske regering til at tage ansvar, siger DRs korrespondent i USA, Oliver Routhe Skov.

En joke for et indvandringsland

I takt med at flygtningepresset på Europa er vokset støt henover sommeren, har den amerikanske regering meddelt, at den frem til september 2016 vil slå dørene op for op mod 10.000 syrere.

Men det er en joke for et klassisk indvandringsland, mener politisk redaktør Severin Weiland fra det tyske magasin Spiegel Online.

- Man burde minde USA om, at det var den amerikanske regering under den republikanske præsident George W. Bush, der befriede Irak for Saddam Hussein og siden efterlod landet i et kaos, der har spredt sig til nabolandene, skriver han i en kommentar.

Tyskland venter op mod 800.000 flygtninge i 2015, hvilket svarer til 1 procent af den tyske befolkning.

Burde modtage 70.000 syrere

Hjælpeorganisationen Oxfam America mener, at USA, der er fire gange større end Tyskland, burde tage imod i hvert fald 70.000 syrere.

Og præsident Barack Obama bliver også presset af sit eget demokratiske bagland. 14 demokratiske senatorer har opfordret ham til at tage imod mange flere flygtninge.

- Hvis Tyskland, der har en fjerdedel af vores befolkning, kan tage imod 800.000 flygtninge i år, kan vi - en nation af indvandrere og flygtninge - helt sikkert også gøre mere, skriver den tidligere senator i Maryland, Martin O' Malley, der forsøger at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Ingen politisk vilje

USA kommer dog formentlig ikke til at tage store mængder flygtninge fra Syrien, vurderer Oliver Routhe Skov.

- Den nuværende valgkamp har vist os, at der ikke er politisk vilje til at tage en stor mængde flygtninge ind. Debatten har hidtil mere fokuseret på indvandring fra Mexico og Latinamerika. Kun få kandidater og politikere mener, at USA skal åbne dørene for syriske flygtninge, siger DRs korrespondent i USA.

Blandt de 22 kandidater - 17 republikanerne og fem demokrater - der kæmper om at blive deres partiers bud på USA's næste præsident, er Demokraternes Martin O' Malley den eneste, der entydigt siger, at USA skal modtage flere syriske flygtninge.

Det viser en rundspørge, som den britiske avis The Guardian har foretaget.

USA vil i 2015 modtage i alt 70.000 flygtninge fra forskellige lande.