Asien-korrespondent: Nordkoreanske medier viser usædvanlig åbenhed om topmøde

Styret vil forberede nordkoreanerne på, at USA måske ikke længere er den store fjende, lyder analysen.

Alverdens medier har i månedsvis skrevet om morgendagens topmøde i Singapore mellem den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, og den amerikanske præsident, Donald Trump.

Men i det totalt lukkede Nordkorea, hvor alle medierne bliver kontrolleret direkte af det kommunistiske styre, har det i den grad været småt med informationer om mødet.

Derfor er det også opsigtsvækkende, at indbyggerne i dag har fået at vide, at deres leder rent faktisk er rejst til Singapore, fortæller DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Det er usædvanligt, for vi ved fortsat ikke, hvad der kommer ud af topmødet. Derfor er det et sats for nordkoreanerne, som ikke har for vane at dække den slags begivenheder forud, siger han.

Udover at Kim Jong-un er fløjet til den sydøstasiatiske bystat, og at han har holdt møde med landets premierminister, Lee Hsien Loong, har de nordkoranske statsmedier for første gang nævnt selve datoen for det historiske møde med den amerikanske præsident.

Og de har samtidig beskrevet, at de to ledere blandt andet skal tale om atomnedrustning og om muligheden for at skabe en ”permanent og varig fredsbevarende mekanisme” på Den Koreanske Halvø.

- Man skal ikke glemme, at det er en kæmpestor sejr for Kim Jong-un, at han om mindre end 24 timer sidder over for USA’s præsident, lederen af den frie verden, forklarer Philip Khokhar.

- Det er noget, som både Kim Jong-un og hans far, Kim Il-sung, har arbejdet på i årtier. Så det er noget, de gerne vil fortælle nordkoreanerne.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5b1e0a46a11f9f0e68f3dc11

Nye kurs over for USA

Topmødet mellem Nordkorea og USA har været under opsejling i månedsvis, men ifølge BBC er mødet kun blevet nævnt enkelte gange i de nordkoreanske medier.

Det skete blandt andet i begyndelsen af maj, efter at den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, havde været på besøg i landet. Her nævnte partiavisen Rodong Sinmun kort, at man var i gang med at forberede mødet – og at det var amerikanerne og ikke nordkoreanerne selv, som havde bedt om mødet.

Mødet blev også nævnt i midten af maj, hvor Nordkorea først truede med at trække sig fra mødet, for derefter at opfordre amerikanerne til at blive ved forhandlingsbordet, efter at Donald Trump havde aflyst det.

Det er endnu uvist, hvad der kommer ud af mødet, som går i gang klokken 3.00 dansk tid natten til tirsdag.

Men ifølge DR’s Asien-korrespondent kan den nordkoreanske åbenhed også hænge sammen med, at partiapparatet prøver at forberede indbyggerne på, at der måske bliver indgået en aftale med USA i Singapore.

- Da jeg besøgte Nordkorea, oplevede jeg selv, at amerikanerne og USA altid bliver beskrevet som fjenden, nærmest som satan selv, fortæller han og fortsætter:

- Når folk har fået det at vide i årtier, så bliver det måske lidt paradoksalt for nordkoreanerne, at de måske skal vågne op til nyheden om, at der er indgået en aftale mellem USA og Nordkorea, at de måske skal til at tale anderledes om amerikanerne, siger han.

To nordkoreanske kvinder ser nyheden om Kim Jung-uns besøg i Singapore på en storskærm i hovedstaden, Pyongyang. (Foto: © Kyodo, Scanpix)