Det kom ikke som nogen overraskelse hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, at den 22-årige amerikaner Otto Warmbier i går mistede livet efter sin løsladelse fra en nordkoreansk arbejdslejr.
- Hvis han har været udsat for de forhold, vi hører om i de her arbejdslejre, så er det ekstremt, siger generalsekretær Trine Christiansen.
- Omfanget og alvoren af de krænkelser af menneskerettigheder, der foregår, er uden sidestykke i moderne tid.
Otto Warmbier var i koma, da han i sidste uge vendte hjem efter 17 måneders tilbageholdelse.
Lukket land
Styret i Nordkorea har forklaret, at hans tilstand skyldtes en madforgiftning og indtagelsen af en sovepille, men amerikanske læger har ikke fundet spor af sygdommen, og ifølge Warnbiers forældre døde deres søn af "pinefulde mishandlinger."
Landet er så lukket, at det er svært at finde ud af, hvad der præcist foregår i straffearbejdslejrene, som på nordkoreansk kaldes 'kwanliso'.
De mest officielle informationer om lejrene, der er at henvise til i dag, stammer derfor fra en undersøgelseskommission, FN nedsatte i 2014.
Ud fra satellitfotos og ved at sammenholde informationer fra afhoppere og vidnesbyrd fra mennesker flygtet fra lejrene slog kommissionen blandt andet fast, at mellem 80.000 og 120.000 holdes fanget i lejrene, som styret ellers tidligere har påstået var under afvikling.
- Man kan komme ret langt med satellitbilleder og analyser af aktiviteter i lejrene. Man kan se, hvor mange sovesale der er, vagttårne, trafikken ind og ud af lejrene, siger Trine Christensen.
- Man kan også se, at der er bygget krematorier til.
Systematisk tortur og udsultning
I FN-rapporten fremgår det blandt andet, at hundredtusindvis af fanger er omkommet i lejrene over de sidste årtier, og at bevidst udsultning, hårdt tvangsarbejde, offentlige henrettelser, tortur og voldtægter er en del af dagligdagen.
- De vidnesbyrd, vi har, og det, FN har samlet ind, peger på fuldstændig vanvittige og forfærdende forhold, siger Trine Christensen og nævner, at fangerne er sat til hårdt fysisk tvangsarbejde inden for skovdrift, landbrug og minedrift i mellem 12 og 18 timer dagligt.
Når de ikke de krævede kvoter, bliver de ofte straffet fysisk.
- Og så er der systematisk tortur, voldtægter og henrettelser, som bliver brugt til at kontrollere folk i lejrene, siger hun og nævner, at de ifølge vidnesbyrd drejer sig om nærkvælning, folk der bliver hængt op, banket.
- Det er voldsom tortur, siger hun.
Ifølge Trine Christensen er der "fortvivlende lidt" at gøre ved det.
- Men jo mere vi kan dokumentere og jo mere international pres, der kan lægges, jo bedre, siger hun.
- Vi må blive ved gennem de kanaler, der findes, og ikke mindst gennem Kina. Det er de eneste veje, vi har ind lige nu. Og det er alt for lidt.