Amnesty-kritik om Mosul preller af: - Krig er ikke behageligt

Den internationale koalition kalder Amnestys anklager om drab på civile for uansvarlig.

Amnesty International anklagede i går den internationale koalition og den irakiske regeringshær for ikke at have taget nok hensyn til civile i Mosul. (Foto: © ALKIS KONSTANTINIDIS, Scanpix)

Amnesty Internationals anklager om drab på civile i Mosul er ikke faldet i god jord hos den USA-ledede koalition, der støtter den irakiske regeringshær i krigen mod Islamisk Stat.

I rapporten langede menneskerettighedsorganisationen i går ikke bare ud efter Islamisk Stat, der har brugt civile som menneskeskjold, holdt dem indespærret i kampzonen ved at placere sprængladninger foran deres hjem, og har henrettet folk og hængt ligene op i elmaster.

Den internationale koalition og den irakiske hær fik også kritik for ikke at tage hensyn nok til de civile.

Et af anklagepunkterne i rapporten går på, at der er blevet brugt alt for kraftige og upræcise missiler til at ramme Islamisk Stats stillinger i den irakiske millionby.

I et enkelt angreb blev 105 civile ifølge rapporten dræbt, da koalitionen brugte en 250 kilo tung bombe til at dræbe to snigskytter.

- Krig er ikke behageligt

Ifølge international og humanitær lov skal der være et rimeligt forhold mellem militær nødvendighed og civile omkostninger, før et angreb bliver indledt.

Det mener Amnesty International ikke altid har været tilfældet, når den irakiske hær har angrebet Islamisk Stat i et tætbefolket område, og menneskerettighedsorganisationen opfordrer til, at krigens parter tager ansvaret for civile drab på sig.

Men den opfordring preller tilsyneladende af på koalitionen, der kalder rapporten og anklagerne "uansvarlige".

- Krig er ikke behageligt, og at lade som om, at det skulle være det, er tåbeligt, og det er til fare for både soldater og civile, siger en talsmand for koalitionen, Joe Scrocca, til nyhedsbureauet AP.

- Forstår ikke krigens brutalitet

Den næstkommanderende for koalitionen, den britiske generalmajor Rupert Jones, kritiserer også Amnesty-rapporten i lignende vendinger.

Rupert Jones mener, at det er umuligt at undgå at civile tab, mens der bliver kæmpet mod en fjende, der "mangler alle former for medmenneskelighed", siger han til den britiske avis The Telegraph.

- Rapporten slår mig som værende skrevet af mennesker, der simpelthen ikke forstår, hvor brutalt krig er. Men vi skal være helt klar på, hvem der bevidst dræbte civile, siger han og fortsætter:

- Det var ikke Iraks regering, det var ikke koalition, det var Islamisk Stat. Alle burde være helt klar over, hvad de gjorde mod civile. Det gik langt videre end menneskeskjold. De myrdede civile til højre og venstre.

Flere anklager

Det er ikke første gang, at den internationale koalition og den irakiske hær har stået på mål for beskyldninger om ikke at tage nok hensyn til civile liv i Mosul.

I slutningen af maj udtalte den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis, at USA gør "alt, hvad der menneskeligt muligt" for at undgå civile tab, men at "civile tab er en af livets kendsgerninger i denne type situation".

- De irakiske sikkerhedsstyrker har sat de civiles sikkerhed i centrum af befrielsen af Mosul i løbet af de sidste ni måneder - det er der slet ikke tvivl om, siger den britiske Rupert Jones.

- Betyder det, at der ikke har været overtrædelser? Selvfølgelig har der det, men når Iraks regering er blevet præsenteret for dem, er det blevet taget meget, meget seriøst, tilføjer han.