Amnesty: EU medskyldig i tortur mod migranter i Libyen

EU's aftale med libysk kystvagt har haft alvorlige konsekvenser, siger menneskeretsgruppe.

Tilbageholdte migranter på stranden i Libyen, efter de blev samlet op i Middelhavet af den libyske kystvagt (arkivfoto). (Foto: © ISMAIL ZITOUNY, Scanpix)

De europæiske regeringer er medskyldige i uhyrligheder, der bliver begået mod migranter i Libyen, mener Amnesty International.

Menneskeretsorganisationen dokumenterer i en rapport, at migranter bliver udsat for tortur og mishandling i detentionscentre i Libyen.

Og EU bistår de libyske myndigheder i kraft af den aftale, som EU har indgået med Libyen for at stoppe strømmen af migranter mod især Italien over Middelhavet, siger Trine Christensen, generalsekretær hos Amnesty:

- På forskellig vis har EU lavet aftaler med Libyen om, at man giver for eksempel teknisk support til de myndigheder, der driver detentionscentrene, hvor de her forfærdelige overgreb sker: Tortur, slaveri, tvangsarbejde, drab og voldtægter.

Hårdhændet kystvagt

EU støtter også Libyens kystvagt med skibe, træning og penge - selvom kystvagten har et blakket ry.

- Kystvagten er berygtet for at være utrolig voldelig i sin fremfærd, og når de så redder folk, så kommer de så i de her detentionscentre, siger Trine Christensen.

Hun mener, at EU slet ikke har været optaget af, at aftalerne med Libyen blev behæftet med garantier for migranternes menneskerettigheder.

Amnesty siger, at der er beviser for, at besætningen på et skib, som EU har stillet til rådighed for Libyens kystvagt, i et tilfælde har udvist så hensynsløs adfærd, at de var medvirkende til, at 50 migranter druknede i november.

Åbne øjne

Generalsekretæren mener, at EU er gået ind i samarbejdet med Libyens kystvagt med åbne øjne.

- Det er jo ikke nye ting, vi kommer med desværre. Man har givet en masse materiale, som kunne muliggøre yderligere overgreb, men uden at sætte krav til, at det selvfølgelig skal ske på en human måde.

Trine Christensen medgiver, at der ikke er nogen hurtig løsning på situationen i Libyen, hvor mindst en halv million flygtninge og migranter er strandet, efter myndighederne i det delvist lovløse land fik sat en prop i den klart mest populære flugtrute mod Europa.

- Vi siger ikke, at man overhovedet skal forsøge at holde op med at samarbejde med Libyen. Men det, der er rigtig vigtigt, er, at man begynder at give materiel og teknisk assistance, som er bundet op på krav om, hvordan man redder mennesker, og hvordan man behandler folks asylsager - sender dem til Europa, som har behov for beskyttelse og sender de mennesker, som er migranter, tilbage til de lande, de kommer fra.