Aktivist bag falsk sexanklage har stor erfaring med snyd - og støtte fra Trump

James O’Keefe har i årevis forsøgt at få medier til at gå i fælder - dog uden det store held.

James O'Keefe har offentliggjort adskillige undercover-videoer. (Foto: © Chip SOmodevilla, 2015 Getty Images)

Da en kvinde for nylig forsøgte at plante en falsk sexanklage i avisen Washington Post, var hun med stor sandsynlig sendt i byen af den konservative aktivist James O'Keefe.

Washington Post har etableret, at kvinden har forbindelse til organisationen Project Veritas, der forsøger at få medier og venstreorienterede grupper til at gå hoppe på falske nyhedshistorier ved at lave undercover-operationer.

I det konkrete tilfælde kontaktede en kvinde Washington Post med en anklage mod republikaneren Roy Moore, som i forvejen forsvarer sig mod beskyldninger om seksuelle overgreb.

- De har forsøgt at plante en falsk historie med det formål, at man senere hen kunne udstille Washington Posts generelle troværdighed, forklarer Anders Agner, der er redaktør ved netmediet Kongressen.com.

Men avisen gik ikke i fælden, og dermed blev der ikke leveret bevismateriale til en fremherskende teori blandt højrekræfter i USA: At flertallet af landets store, uafhængige medier har kraftig politisk slagside til fordel for Demokraterne.

- Det beviser endnu engang, at amerikanske medier er under et gevaldigt pres og under stor beskydning fra højrefløjen, siger Anders Agner.

Penge fra Trump

Det er langt fra første gang, at James O'Keefe har haft begrænset succes med sine aktioner, skriver Media Matters - en organisation, der "monitorerer, analyserer og retter konservativ misinformation i amerikanske medier".

I en af sine mest opsigtsvækkende operationer klædte James O'Keefe sig i 2014 ud som al-Qaeda-leder Osama bin Laden og foregav at krydse floden Rio Grande - for at vise, hvor let det er for illegale immigranter at komme ind i USA:

Aktionen blev hurtigt afsløret som falsk, og det fik konservative medier som Fox News til at tage afstand fra James O'Keefe.

Men andre bakkede op: I maj 2015 - en måned før han blev præsidentkandidat - støttede Donald Trump gennem sin fond Project Veritas med 10.000 dollar.

Hillarys t-shirt

Efter støtten forsøgte James O'Keefe flere gange at miskreditere Trumps modkandidat i præsidentvalget, Hillary Clinton.

En af aktionerne forsøgte at implicere Clintons kampagne i modtage ulovlige donationer fra udlandet ved blandt andet at lade en canadier købe en t-shirt:

Aktionen blev i vid udstrækning latterliggjort i amerikanske medier.

Det samme gælder Project Veritas' kampagne mod et andet yndlingsoffer: Tv-stationen CNN, som præsident Trump har et særdeles anstrengt forhold til.

Mindst en af videoerne om CNN fik dog rygvind fra præsidentens inderkreds, da præsidentens søn Donald Trump Jr. delte den på Twitter:

https://twitter.com/DonaldJTrumpJr/status/879670139507048449?ref_src=twsrc%5Etfw