Afstemning bringer Storbritannien ét skridt tættere på skilsmisse fra EU

Et flertal i Underhuset har stemt for Brexit-forslag, som dermed kan tages videre i den parlamentariske proces.

I går var der demonstration foran parlamentet i London, hvor modstandere af Brexit forsøgte at råbe politikerne op. (Foto: © TOLGA AKMEN, Scanpix)

Et flertal i det britiske underhus har natten til tirsdag stemt for et lovforslag fra regeringen om Storbritanniens udtrædelse af EU.

326 medlemmer stemte for forslaget, mens 260 stemte imod. Forud var gået en flere timer lang debat, skriver nyhedsbureauet AFP.

Nu kan forslaget tages videre i den parlamentariske proces.

Forslaget skal omstøde den akt, der bragte Storbritannien ind i EU. Den skal desuden fjerne EU's suverænitet i det britiske retssystem, så de nuværende EU-regler bliver til britisk lovgivning.

Ifølge premierminister Theresa May betyder opbakningen, at "vi kan bevæge os videre i forhandlingerne på et solidt grundlag".

- Tidligere denne morgen traf parlamentet en historisk beslutning om at bakke op om den britiske befolknings ønske og stemme for et forslag, der giver sikkerhed og klarhed forud for vores udtræden af Den Europæiske Union, hedder det ifølge Reuters i en udtalelse fra Theresa May.

- Briterne stemte ikke for forvirring

David Davis, minister med ansvar for Brexit, advarede inden afstemningen i Underhuset om, at "en stemme mod dette forslag er en stemme for en kaotisk udtræden af EU.

- Briterne stemte ikke for forvirring. Det bør parlamentet heller ikke, sagde han.

Mange af Underhusets medlemmer er dog kritiske over for forslaget. De vil forsøge at ændre det før den afgørende afstemning, som finder sted senere i år, skriver AP.

Overordnet mener kritikerne, at loven giver regeringen for store magtbeføjelser.

Lørdag marcherede flere tusinde mennesker gennem London i protest mod den igangværende skilsmisse.

Med sloganer som "Exit fra Brexit" og med blå og gule EU-flag gik de mange demonstranter mod Westminster, hvor det britiske parlament ligger.

Det skete i håb om, at de kunne påvirke mandagens debat i Underhuset, skrev BBC.

Storbritannien forventes at forlade EU endeligt i marts 2019.

/ritzau/