Ældre i Kina kan sagsøge deres børn for omsorgssvigt

Personer i Shanghai kan snart blive straffet, hvis de ikke passer ordentligt på deres forældre.

På gaden i Shanghai tager indbyggerne godt imod de nye regler. Klik på play.

Millionbyen Shanghai i Kina indfører nu skrappe regler for at få børn til at besøge og passe bedre på deres mor og far, når forældrene bliver gamle.

Fra 1. maj bliver det muligt for forældrene at sagsøge deres børn, hvis de ikke synes, børnene passer tilstrækkeligt godt på dem.

Hvis man bliver dømt for ikke at passe godt nok på sine aldrende forældre, kan det betyde at man for eksempel får svært ved at oprette en bankkonto eller optage et lån i banken.

Der bor flere end 4 millioner personer over 60 år i Shanghai. (Foto: © Qunyi Zhang, DR)

450 millioner over 60

Asien-korrespondent i DR Nyheder Philip Khokhar fortæller, at Kina allerede for tre år siden introducerede en lov, der indskærper, at man skal besøge eller ringe til sine forældre med jævne mellemrum.

- Nu tager Shanghai så skridtet videre. I bund og grund handler det om, hvorvidt det er statens eller familiens ansvar at passe de ældre, siger Philip Khokhar.

De kinesiske myndigheder står med det problem, at man ikke har råd til at yde den service, som mange - især i de store byer - efterhånden forventer.

I dag er 200 millioner kinesere over 60 år. I år 2050 siger prognosen, at der vil være 450 millioner kinesere over 60 år.

- Det er en tikkende bombe under Kinas økonomi. Derfor er der stor interesse i at fastholde familiens ansvar for at passe de ældre i Kina - sådan som det historisk set har været, siger Philip Khokhar.

Nye tider

På gaden i Shanghai reagerer de fleste unge positivt på de nye regler, da DR Nyheder spørger dem.

Fang Mengting fra Shanghai støtter de nye regler. (Foto: © Qunyi Zhang, DR)

Asien-korrespondenten vurderer dog, at Shanghai-borgerne vil have svært ved at leve op til idealet i praksis.

- Reglerne stemmer dårligt overens med det moderne arbejdsliv og de mange enebørn på grund af etbarnspolitikken, siger Philip Khokhar.

Han siger, at myndighederne ikke forventer et hav af sagsanlæg fra omsorgssvigtede forældre i den kommende tid.

- Det her er først og fremmest symbolpolitik og et forsøg på at sikre sig imod fremtidens udgifter til ældre, som uanset hvad bliver høje.