30.000 russere sat ind i angreb ved Kharkiv, men storbyen falder næppe

Ukraines næststørste by har modstået angreb siden 2014, og ifølge Ukraines ledelse truer russerne ikke selve byen trods intense angreb.

Resultatet af et russisk luftangreb mod storbyen Kharkiv. Ukrainerne er presset ved fronten i regionen, men storbyen falder næppe, siger landets ledelse. (Foto: © Valentyn Ogirenko, Ritzau Scanpix)

I månedsvis har fronterne mellem Ukraine og Rusland stået i stampe.

Ingen af parterne er lykkedes med at erobre nyt land, men nu ser det ud til, at russerne har fået et lille gennembrud i området omkring storbyen Kharkiv i det nordøstlige Ukraine.

I nat ramte russiske missiler ned i regionen og forårsagede store ødelæggelser, og samtidig rykker russerne frem ved flere mindre byer omkring Kharkiv.

På forhånd var det ventet, at Rusland ville angribe omkring Kharkiv, hvor der også har været voldsomme, russiske bombardementer. Og på få dage har man evakueret flere tusinde indbyggere fra grænsebyer i området.

Kharkiv falder næppe

Kharkiv er Ukraines næststørste by og ligger bare 30 kilometer fra den russiske grænse. Men trods sin udsatte position har byen formået at holde stand i årevis.

Storbyen Kharkiv har været udsat for voldsomme bombardementer den seneste tid. (Foto: © Andrii Marienko, Associated Press)

- Hele vejen igennem fra 2014 og frem har det ikke været muligt at vinde den over på separatisternes side. Det blev afvist i 2014. Og i 2022 under den store invasion tog russerne en stor del af Kharkiv-regionen, men ikke byen, fortæller DR's reporter i Kyiv, Brita Kvist.

Byen står for en stor modstandskraft, og derfor er der heller ikke forventninger om, at selve Kharkiv falder i denne omgang, fortæller Brita Kvist.

- Det bliver understreget af blandt andre lederen for det ukrainske sikkerhedsråd, Oleksandr Lytvynenko, at man ikke forventer, at Rusland vil forsøge at indtage Kharkiv, og at de heller ikke ville kunne. Det er byen simpelthen for stor til.

- Men han tilføjer, at russerne har samlet 50.000 mand, og man har sat 30.000 ind i de her angreb. Det er mange.

Blinken kom med godt nyt

Søndag lød det fra præsident Volodymyr Zelenskyj, at "dårligt bevæbnede ukrainske soldater forsøger at holde en stor russisk offensiv tilbage". Og realiteten er, at ukrainerne mangler forsyninger og våben i en presset situation, fortæller Brita Kvist.

- De kan blive tvunget til at trække soldater væk fra andre dele af den lange front for at prøve at stoppe russerne. Men så kommer der måske en fremrykning i Donetsk eller et andet sted, og så mangler der måske folk der.

Antony Blinken mødte blandt andre præsident Zelenskyj under sit besøg i Ukraine.

I dag har USA's udenrigsminister, Antony Blinken, besøgt Ukraine. Det er tre uger siden, at amerikanerne vedtog en ny og omfattende hjælpepakke til Ukraine, men leveringen af den meget efterspurgte militærhjælp lader vente på sig.

Blinken kom derfor med et opløftende budskab til ukrainerne: Hjælpen er på vej. Og den er der brug for ved Kharkiv-fronten.

- Han kom for at bortvaske billedet af et tøvende, splittet og politisk lammet USA, der efterlader Ukraine med et hullet luftforsvar. Han kom for at forsikre om, at USA er der for at få leveret det, som man har lovet, men også at USA er der på den lange bane.

- Zelenskyj er citeret for at have sagt på et møde med Blinken, at der skal to af de amerikanske Patriot-systemer ud til Kharkiv hurtigst muligt, for de skal hjælpe med at skyde fly og bomber ned.