Repræsentanternes Hus i USA har stemt ja til stor hjælpepakke til Ukraine

Hjælpepakken har været strandet i mere end et halvt år, fordi det republikanske flertal har blokeret for den.

Repræsentanternes Hus har stemt for en kæmpemæssig militær hjælpepakke til Ukraine. Hvis hjælpepakken også stemmes igennem i Senatet, vil USA blandt andet snart kunne levere store mængder artillerigranater til Ukraine. (Foto: © Matt Rourke, Associated Press)

Opdateret søndag klokken 15.00 med information om, at Repræsentanternes Hus udover støtten til Ukraine også har godkendt støtte til andre af USA's allierede, heriblandt Israel og Taiwan.

Et flertal i Repræsentanternes Hus i USA har her til aften vedtaget en længeventet militær hjælpepakke til Ukraine.

Det skriver en række amerikanske medier og nyhedsbureauer.

Hjælpepakken, som består af våben og militær bistand, tegner sig for den svimlende værdi af 426 milliarder danske kroner.

Mens Ukraine i månedsvis har skreget på militær støtte, har hjælpepakken været strandet i Repræsentanternes Hus i mere end et halvt år.

Her har det republikanske flertal blokeret for aftalen. Blandt andet med argumenter om, at USA skal prioritere at få styrket landets grænse til Mexico i stedet for at bruge milliarder på at forsvare Ukraine.

Med vedtagelsen i Repræsentanternes Hus sendes hjælpepakken nu videre til det andet af den amerikanske kongres' to kamre, Senatet.

I Senatet har der tidligere været et klart politisk flertal for hjælpepakken. Det forventes, at Senatet vil stemme tirsdag.

Foruden støtten til Ukraine har Repræsentanternes Hus også vedtaget en hjælpepakke til Israel på 184 milliarder kroner, der blandt andet skal gøre det muligt for landet at styrke dets luftforsvar, samt støtte til en værdi af 56 milliarder kroner til Taiwan.

Flertalsleder under massivt pres

Allerforrest på nej-sigernes side i Repræsentanternes Hus har den republikanske flertalsleder, Mike Johnson, stået.

Men tidligere på ugen fuldendte han så en kovending, som har været undervejs i et stykke tid, da han annoncerede, at forslaget skulle til afstemning.

Den republikanske flertalsleder, Mike Johnson, har i flere måneder stået i spidsen for blokaden af hjælpepakken. Men tidligere på ugen varslede han endelig en afstemning om den astronomiske hjælpepakke. (Foto: © Nathan Howard, Ritzau Scanpix)

Og det skyldes, at han længe har været i skudlinjen for sin modstand, forklarer DR's USA korrespondent Jakob Krogh.

- Mike Johnson har været under et ubønhørligt pres de seneste mange måneder. Både fra Det Hvide Hus, fra andre politiske ledere, fra udenlandske allierede og Ukraine selv, siger Jakob Krogh.

Dertil kommer ifølge korrrespondenten, at Mike Johnson som flertalsleder i Repræsentanternes Hus er blevet briefet af de amerikanske sikkerhedstjenester og dermed har fået et helt andet indblik i truslerne mod USA i lyset af situationen i Ukraine.

- Han har mærket ansvarets vægt på sine skuldre og har skulle forholde sig til, om han har lyst til at være den politiske leder, som historien vil kigge tilbage på som den, der forhindrede støtten til Ukraine og måske var medvirkende til, at Rusland vandt krigen.

Rusland vinder frem på slagmarken

Mens det politiske tovtrækkeri i Washington har stået på, har Rusland da også gjort militære fremskridt flere steder i Ukraine.

Den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskyj, har ligefrem advaret om, at Ukraine ville ende med at tabe krigen, hvis ikke der kunne findes et politisk flertal for den amerikanske hjælpepakke.

Derfor er det heller ingen stor overraskelse, at Zelenskyj ikke har været sen til at kvittere med et tak efter lørdagens afstemning.

- Jeg er taknemmelig for, at Repræsentanternes Hus, begge partier og formand Mike Johnson personligt har truffet en beslutning på den rigtige side af historien.

- Den vigtige amerikanske støtte, som blev vedtaget i dag af Huset, vil forhindre krigen i at brede sig, redde tusinder og atter tusinder af liv og hjælpe begge vores nationer til at blive stærkere, skriver han på det sociale medie X.

Noget af det Ukraine særligt har efterspurgt er materiel og ammunition til at styrke landets luftforsvar, forklarer DR's reporter i Ukraine, Brita Kvist Hansen.

- Man har kunnet se både i byerne og ved fronten, at det er tyndslidt, og at mange af de russiske missiler ikke bliver skudt ned og slipper igennem, forklarer hun.

Rusland har kontrol over betydelige dele af Ukraine. Kortet er baseret på oplysninger, som tænketanken Institute for the Study of War udgav i går.