En ny bydel i Kolding, der skal være hjemsted for Danmarks største marina uden for hovedstadsområdet, er løbet ind i vanskeligheder.
Marina City skal ifølge planen huse 1.000 bådpladser, 400 boliger og erhverv.
Kystdirektoratet skal godkende anlæg og ændringer af lystbådehavne. Det gælder også det prestigefyldte Marina City, og de har aldrig oplevet så mange protester mod et enkelt projekt.
Det er især byggeriet af boliger, som bekymrer. Det kræver nemlig, at otte hektar af fjorden bliver fyldt op, og samtidig kan det det skabe konflikter mellem beboere og bådejere.
De mange klager fremgår af et referat af et møde mellem Kolding Kommune og Kystdirektoratet, som DR P4 Trekanten har fået aktindsigt i.
Og det bekræfter områdechef i Kystdirektoratet Hans Erik Cutoi-Toft.
- Sagen er i hvert fald, at der er kommet rigtig mange indsigelser i forhold til det, vi normalt ser, siger han.
Boliger så tæt på marinaen vil give konflikter
Blandt de bekymrede er de fire foreninger på lystbådehavnen. Det er Kolding Sejlklub, Kolding Bådelaug, Kolding Motorbådsklub og Kolding Strandjagtforening.
De er især urolige over antallet af boliger på havnen og deres placering, siger formanden for Kolding Bådelaug Claus Munch Andersen.
Han henviser til, at det indimellem vil støje, når bådene skal gøres rene med højtryksrensere eller slibes før lakering.
- Det kan ikke undgås, at der vil opstå nogle ting, som godt kan være generende, og så kommer kontroverserne jo, mener Claus Munch Andersen.
Grundejerforening: Det vil ødelægge landets smukkeste fjord
Ud over de mange indsigelser, så har tre grundejerforeninger også klaget over projektet til Planklagenævnet. Nævnet behandler klager over eksempelvis lokal- og kommuneplaner.
Det kan betyde, at boligprojektet i Kolding risikerer at blive et år forsinket.
Grundejerforeningerne mener, at byggeriet er et voldsomt indgreb i det, som foreningerne kalder landets smukkeste fjord og et indgreb, som er unødvendigt.
- Det kan man gøre til lystbådehavn. Men det er ikke nødvendigt at gøre det til bebyggelse. Man kan gøre det alle mulige andre steder i kommunen, siger advokat Peter Stilling, som har formuleret klagen for grundejerforeningerne.
Ifølge klagerne kan der kun i ganske særlige tilfælde, og efter godkendelse fra Kystdirektoratet, planlægges bebyggelse, der kræver inddragelse af fjorden.
Men den godkendelse har kommunen ikke.
Og i Kystdirektoratet har områdechef Hans Erik Cutoi-Toft tænkt sig at vente på, at Planklagenævnet behandler klagen fra advokat Peter Stilling.
- Som udgangspunkt betyder en klage for os, at der ikke er så meget at gå videre med lige på det her tidspunkt. Så vi afventer i første omgang, hvad der kommer ud af klagesagsbehandlingen, siger han.
Planklagenævnet har en sagsbehandlingstid på cirka et år, så med mindre nævnet hastebehandler sagen, så vil der gå et år, før kommunen kan gøre lokalplanen for Marina City færdig.
I Kolding Kommune forventer by- og udviklingsdirektør Merete Dissing dog ikke, at klagen vil påvirke kommunens arbejde med Marina City.
- Sådan en klage vil typisk ikke have opsættende virkning, så jeg forventer ikke, det har nogen konsekvens for tidsplanen, siger hun.
Kolding Kommune regner med at bruge 440 millioner kroner på anlæg af Marina City, og forventer at få 140 millioner ind på salg af grundene.