Købet af Danmarks kommende kampfly giver job i Billund.
Her ved middagstid er der sat en underskrift, der lover arbejde til firmaet Scandinavian Avionics, hvis politikerne altså vælger det fly, der hedder Eurofigther, som producenten Airbus står bag.
- Nu er der jo kun tale om en aftale om at lave en aftale, men det kan gå hen og blive epokegørende for os at få et samarbejde med Airbus eller Boeing, siger direktør Michael Truelsen.
Foretrækker to af kandidaterne
Udover aftalen med Airbus har Scandinavian Avionics også sikret et samarbejde med de to andre kandidater, Boing og Lockheed Martin, så virksomheden har faktisk et lod i alle hatte, fortæller direktøren:
- Hvor meget arbejde, det vil give, er svært at sige, men både Airbus og Boeing producerer jo også civile fly, så de kan tilbyde os nogle meget lukrative ting i forhold til Lockheed Martin, siger Michael Truelsen.
Virksomheden, der for eksempel fremstiller kommunikations- og radarudstyr, er især begejstret over at få adgang til en masse viden og teknologi, som den ellers ikke havde fået.
Der er lavet mange forhåndsaftaler
I forvejen er der efterhånden lavet mange aftaler mellem danske virksomheder og de producenter, der er i spil til at opgradere det danske flyvevåben.
Virksomheden Danish Aerotech i Karup, der laver våbenprodukter og vedligeholder militære luftfartøjer og missiler, har lavet aftaler med samtlige producenter, og forventningen er, at det vil kaste mellem 20 og 40 arbejdspladser af sig.
Andre eksempler tæller firmaet Terma i Grenaa og Multicut ved Herning.
De tre fly, der er i spil som afløser af F16 er Lockheed Martins Joint Strike Fighter, Airbus' Eurofighter og Boeings Superhornet. De tre konkurrenter er blevet bedt om at afgive bud på henholdsvis 24, 30 og 36 kampfly.