Mie vil have vished: Døde Tommy, fordi han arbejdede på Grindstedværket?

Hvis forurening fra værket gør folk syge med ALS, så skal det frem, mener Mie Holm.

Tommy Frank arbejdede på Grindstedværket i 23 år. Han døde af sygdommen ALS i 2005. Nu spekulerer hans enke, Mie, over, om han fik sygdommen på grund af arbejdet på den forurenende fabrik.

Mie Holm fra Glejbjerg ved Grindsted tager portrætbilledet af manden Tommy ned fra væggen i stuen.

Tommy Frank døde, da han var 47 år gammel af sygdommen ALS, en sygdom der rammer nervesystemet. Den gør, at man blandt andet mister evnen til at bevæge arme og ben, og at man i de sidste stadier af sygdommen hverken kan synke eller trække vejret selv.

- Jeg kan huske den aften. Vi skulle til et arrangement i Musikhuset i Esbjerg. Da vi skulle hjem, sagde Tommy, at jeg skulle køre. Han havde ikke drukket, men han havde det dårligt, og det var der, det hele startede, fortæller Mie Holm.

Herefter gik det hurtigt. Tommy blev indlagt, og efter en måned på sygehuset fik han diagnosen ALS. Tommy Franks sygdom startede i 2003, og han døde knap to år efter, den 5. januar i 2005.

Borgere i Grindsted har den seneste tid luftet deres bekymringer om konsekvenserne af forureningen. De er bange for, at forureningen fra det tidligere værk har gjort, at de er mere syge end andre mennesker i landet. Blandt andet med den alvorlige sygdom ALS, der tog livet af Tommy Frank.

- Tommy arbejdede jo på Grindstedværket i 23 år, frem til han blev syg. Først i aromaen og senere i pilotanlægget, som arbejdsleder. Så hvis der var noget på værket, der gjorde folk syge, så var han tæt på det, siger Mie Holm.

Forureningen fra Grindstedværket har været kendt i mange år, men i slutningen af januar kom det frem, at forureningen er mere omfattende end hidtil antaget. Ifølge forskere fra DTU siver der hvert år omkring 235 kilo vinylklorid ud i Grindsted Å.

Nu håber Mie Holm, at Tommy Franks historie kan være med til, at det bliver undersøgt, om folk bliver alvorligt syge af forureningen fra Grindstedværket.

Er der en sammenhæng, håber hun, at der kan blive ryddet op på den meget forurenede fabriksgrund og i de nedgravede depoter nær fabrikken, hvor der er deponeret tonsvis af kviksølv, tungmetal og opløsningsmidler.

På den måde kan andre måske skånes for at blive ramt af sygdom, som det skete for Tommy Frank.

- Vi får jo ikke Tommy tilbage, men jeg synes tingene skal undersøges, og hvis der er noget om snakken, så skal der gøres noget ved det. Jeg synes, det er synd for alle dem, der skal vokse op dér, siger Mie Holm.

Eksperter og politikere har gennem årene meldt ud, at der ikke er nogen fare for borgerne i Grindsted, selvom Grindsted Å og den nærliggende sø rummer forurening fra det tidligere Grindstedværk.

Region Syddanmark har dog nu besluttet, at området skal undersøges og er i gang med at forberede dette.