Tre af de ni personer, der under en privat middag blev ramt af den alvorlige sygdom botulisme – også kendt som pølseforgiftning - er fortsat indlagt her mere end en måned efter, de blev forgiftet.
Det oplyser ledende overlæge på intensivafdeling på Sygehus Sønderjylland Lynge Kirkegaard og slår fast, at patienterne ikke har været i livsfare.
- Det har bare taget lang tid, inden de har genvundet åndedrætsfunktionen og kontrol over luftvejen, så de kan synke, siger han.
I alt blev ni personer indlagt med pølseforgiftning d. 17. juni. Fire af dem var alvorligt syge og blev lagt i respirator – kun en af de alvorligt syge er nu udskrevet.
To af de forgiftede patienter ligger stadig i respirator, men er dog i udtrapning. Den tredje patient ligger på medicinsk afdeling, men kan snart udskrives, vurderer Lynge Kirkegaard.
- Der går en til to uger, så er patienten formentlig over det, siger han.
- Det går stille og roligt fremad – de skal nok blive raske alle sammen.
Stammer fra hjemmelavet ret
Det er netop fastslået, at pølseforgiftningen skyldes en hjemmelavet gelerand. Flere madvarer i retten, som blev serveret til middagen i Sønderborg, er blevet undersøgt, og det ser ud til, at det muligvis er noget stenbiderrogn, som ikke er opbevaret korrekt.
Det siger Steen Ethelberg, der er seniorforsker ved Statens Serum Institut og som har været med til at undersøge årsagen til udbruddet af den sjældne sygdom.
- En af de ingredienser, der var i retten, var et glas med stenbiderrogn. Og man kan tænke sig, at det i virkeligheden er der, giftstoffet er kommet fra.
Fødevarestyrelsen har undersøgt andre glas med stenbiderrogn fra samme parti og konkluderet, at der ikke er noget, der tyder på, at der er sket en fejl hos producenten.