Hos landmanden Laurits Rosenlund fra Uldal skal der bare en enkelt gnist til at futte mark og afgrøder af. Derfor har han sikret sig ved at lave en af sine traktorer om til en alternativ brandbil.
- På næsen af den ene af de traktorer, vi kører korn med, har vi fastspændt en tank med 900 liter vand, så vi har det med, hvis der opstår brand, siger han.
I Syd- og Sønderjylland har den knastørre natur fået flere landmænd til at lave deres egne slukningskøretøjer, som de tager med sig i marken i tilfælde af brand.
Gyllevogne kan bruges til brandslukning
Også fritidslandmand Niels Christian Nielsen på Mandø har en lidt alternativ brandbil med 6.000 liter vand til rådighed, hvis der opstår brand.
- Vi har en gyllevogn, som vi kan spænde efter en traktor. Så kan vi komme frem de mest ufremkommelige steder, siger han.
Uden en hurtig indsats kan en markbrand på Mandø hurtigt udvikle sig til en naturkatastrofe, fordi øens klitter er knastørre.
Ideerne til de mange alternative brandslukningskøretøjer får landmændene på nettet, fortæller Lauritz Rosenlund.
- På Facebook så jeg, at nogen havde tanke med i marken. Vi havde tankene i forvejen, så derfor var det nemt at gøre dem klar til brandslukning.
Hjælper brandvæsenet
Siden den første maj i år har Beredskabsstyrelsen registreret 1.674 naturbrande. Det er mere end tre gange så mange, som der årligt har været i snit siden 2013.
Landmændene har med deres alternative brandbiler allerede op til flere gange hjulpet det rigtige brandvæsen med at få markbrande slukke og med at afgrænse det, fortæller beredskabschef i Sydvest jysk brandvæsen, Jens Mølgaard.
- Vi synes, at det er rigtig flot, at landmændene tager de her initiativer. Vi sætter stor pris på den hjælp, som vi får derude.
Og en hurtig indsat er afgørende i det tørkeramte landskab, siger han.
- Bare det, at de kører en sten op, der rammer skæreboret og slår en lille gnist, er nok. Kører der så en traktor ved siden af med en vandtank, kan man hurtigt få slukket gløden, så der ikke når at opstå brand.