Inden vildsvinehegn: Råddent grænsehegn ikke vedligeholdt i 15 år - koster 200.000 kroner at rive ned

Socialdemokratiet advarer nu mod, at man begår samme fejl, når det nye 'vildsvinehegn' skal sættes op.

Resterne af det gamle hegn er rådnet op, nu skal det rives ned for flere hundrede tusinde kroner. (Foto: © Simon Sandemand DR Syd)

Det omdiskuterede vildsvinehegn bliver snart sat op ved den dansk-tyske landegrænse.

For den frygtede sygdom afrikansk svinepest skal holdes ude af Danmark med et halvanden meter højt og 70 kilometer langt hegn, mener regeringen og Dansk Folkeparti.

Partierne vil nemlig beskytte den danske milliardeksport af svin.

Men inden da skal der altså lige fjernes et andet hegn først - en bekostelig affære, der er afsat 200.000 kroner til.

Ingen vedligeholdelse i 15 år

Myndighederne har i 30 år haft et 20 kilometer langt grænsehegn ved den dansk-tyske grænse - de seneste 15 år er det hverken vedligeholdt eller pillet ned. Det kan DR fortælle efter at have fået indsigt i dokumenter fra Landbrugsstyrelsen.

Flere steder kan man se den manglende vedligeholdelse af hegnet, ved at det har gravet sig helt ned i græsset. (Foto: © Jan Peter Christiansen, (c) DR)

Det blev i 1988 stillet op for at kunne garantere blandt andet det nordamerikanske eksportmarked, at danske kreaturer ikke havde mund- og klovsyge.

Men i 2001 gik vedligeholdelsen totalt i stå.

Det fortæller Frits Feddersen, der dengang havde ansvaret for vedligeholdelsen af hegnet og arbejdede i Jordbrugsdirektoratet - det der i dag hedder Landbrugsstyrelsen.

- Dengang Schengen-aftalen kom med de åbne grænser, der gik det hele i stå. Så havde man bøvl med at finde ud af, hvem der skulle betale for det, siger Frits Feddersen til.

Nogle steder er det gamle hegn fjernet, mens det i hvert fald på to strækninger stadig deler Danmark og Tyskland. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, (c) DR)

Derfor er hegnspælene og jernwirerne i 15 år både rådnet og rustet og er mere til besvær end gavn.

Nu bliver hegnet så pillet ned i forbindelse med vildsvinehegnets opførelse.

Miljø- og Fødevareministeriet har afsat 200.000 kroner til nedrivningen af det gamle grænsehegn og har indtil videre finansieret vedligeholdelse frem til 2022.

'Det er jo en pinlig sag'

Men det er vigtigt, at der om 20 år ikke igen står et råddent hegn ved grænsen, siger Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht.

- Det er jo en pinlig sag, at man har glemt, at der stod et hegn. Vi skal være sikre på, at når der nu sættes et veterinært hegn op, at der så også er en helt klar ansvarsfordeling, siger han.

Frygter at det sker igen

Den manglende vedligeholdelse har sat sit præg på flere af lodsejernes ejendomme langs grænsestrækningen.

Blandt andet ved Henrik Gotborg Hansens gård vest for Padborg. Han frygter, at han om mange år igen skal se på et råddent og rustent hegn, der ikke er blevet vedligeholdt.

- Jeg kan jo se resultatet her. Og jeg kan godt have min frygt for, at hvis det er niveauet for vedligeholdelse, så får vi samme cirkus en gang til om nogle år, siger han.

Henrik Gotborg Hansen er en af de lodsejere, der frygter, at det nye 'vildsvinehegn' også bare kommer til at forfalde, ligesom det gamle grænsehegn har gjort. (Foto: © Simon Sandemand DR Syd, (c) DR)

Hverken Fødevarestyrelsen eller Miljø- og Fødevareministeriet ønsker dog at forholde sig til, hvordan hegnet har kunnet få lov til at stå i 15 år uden at blive vedligeholdt.