'Fjollet og åndsvagt' eller 'god ide': Kilometerlangt grænsehegn deler sønderjyder

Grænsehegnet, der skal holde alle vildsvin væk fra Danmark, får en blandet modtagelse.

Det er ikke alle, der synes, det er en god ide med et 70 kilometer langt grænsehegn ved den dansk-tyske grænse. Arkivfoto af vildsvin: Henning Bagger / Scanpix 2018

Nogle af indbyggerne i grænselandet er delte, når det handler om et 70 kilometer langt og 1,5 meter højt grænsehegn, der skal holde vildsvin væk fra Danmark.

Det er frygten for, at den afrikanske svinepest skal nå til Danmark, der har fået regeringen og Dansk Folkeparti til at ville opsætte et halvanden meter højt vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse for at beskytte den danske svinebestand.

(Foto: © Simon Sandemand DR Syd)

Poul Clasen:

- Det er jo fuldstændig åndsvagt. Man kan jo bruge de penge til noget bedre. Det er altså fjollet. Det er jo ikke pengene værd, og vildsvinene kommer jo ind alligevel.

(Foto: © Simon Sandemand DR Syd)

Tanja Larsen:

- Umiddelbart lyder det som en god ide at beskytte vores egne dyr. Men man kan jo så også have sin tvivl, om det måske får konsekvenser for nogle af de andre dyr.

- For man spærrer jo for flere dyr ved at have et hegn sat op.

(Foto: © Simon Sandemand DR Syd)

Bettina Gjerding:

- Jeg tænker, at det er godt, at man sikrer de danske grænser for eventuel sygdom, som kommer sydfra. Man beskytter jo dyrene på denne måde.

Organisationer ikke enige

Også i andre dele af grænselandet er meningerne delte. Formanden for det tyske mindretal i Sønderjylland mener, at regeringen og Dansk Folkeparti ikke har tænkt sig godt nok om, for der er en hel masse områder, man ikke kan lukke af med hegn, mener han.

Til gengæld er svineproducenterne glade.

Formanden for LandboSyd Mogens Dall, der selv er svineproducent, er lykkelig for regeringens beslutning, for vildsvinehegnet vil beskytte de danske besætninger mod den afrikanske svinepest, mener han.