Flygtet fra borgerkrig: Fra børnesoldat til Christiansborg

PORTRÆT: Tut Gatwech Garang er kvoteflygtning fra Sydsudan og er nu i praktik i Folketinget.

Som barn passede han kvæg på gården og var på vej til at blive børnesoldat i den sydsudanske oprørshær. I dag er han i praktik i Folketinget og inviteret til fest hos Pia Kjærsgaard.

Tut Gatwech Garang kom til Danmark som kvoteflygtning fra Sydsudan i 2001.

Han studerer erhvervssprog og it-baseret markedskommunikation på University College Syd i Haderslev, og for tiden færdes han hjemmevant på Christiansborgs gange som praktikant hos folketingsmedlem Troels Ravn (S).

Men rejsen til demokratiets højborg i Danmark har været lang.

Tut Gatwech Garangs historie begynder i Sudan i 1980. Eller deromkring i hvert fald. Han forklarer, at ude på landet i det sydlige Sudan går man ikke så højt op i, hvilket år et barn bliver født. Tiden regnes ikke så nøje i årstal, men derimod i begivenheder og naturkatastrofer. Hans alder – 36 år – har han derfor fået efter et slag på tasken, da han ankom til Danmark.

Tut Gatwech Garang er i praktik hos folketingsmedlem Troels Ravn (S). De kommer begge fra Vejen. Foto: UC Syd.

- Jeg kommer fra en bondefamilie ude på landet. Jeg passede kvæg og arbejdede på familiens landbrug og gik ikke i skole, fortæller Tut Gatwech Garang.

Han husker en barndom og ungdom, hvor borgerkrigen hærgede i landet. Som 9-10-årig blev Tut Gatwech Garang samlet op af en oprørsgruppe, som kæmpede for selvstyre i Sydsudan, og blev sendt til en træningslejr for børnesoldater.

- Jeg havde ikke noget valg. Heldigvis var jeg ikke gammel nok til at komme i krig, så jeg blev mest brugt til at passe syge og sårede, fortæller han.

Tut Gatwech Garang blev reddet af Unicef og Red Barnet og kom til en flygtningelejr i Etiopien. En hård periode, hvor der var meget tid og meget lidt at lave. Og en tid hvor han var meget alene. Han var kun et stort barn, revet væk fra sin familie og sendt til et fremmed land.

- Jeg var tvunget til at lære nogen at kende i flygtningelejren. Det handlede om at overleve, siger Tut Gatwech Garang.

På Christiansborg har Tut Gatwech Garang mødt mange forskellige mennesker. Her er han til kaffemøde med Karen Ellemann. Foto: Privatfoto.

Netop evnen til at netværke og skabe relationer bruger Tut Gatwech Garang meget aktivt i dag. Da han kom til Danmark som kvoteflygtning, gik han målrettet efter at få en uddannelse. Han lærte dansk på sprogskole, gik på handelsskole og læser i dag på University College Syd.

Han er en aktiv del af lokalsamfundet og den socialdemokratiske afdeling i Vejen og nu altså i praktik hos Troels Ravn.

- Tut er altid meget nobelt klædt, men han går ind i folk med træsko på. Han er en mørk mand med et kæmpe hvidt smil, som bare går lige ind i folk og kan tale med alle, siger Troels Ravn.

Tut Gatwech Garang hjælper Troels Ravn med research, oplæg, talepapirer og alle former for politisk kommunikation.

- Jeg er meget optaget af integration, og det er jo fantastisk, at en mand med hans historie kan komme og være praktikant hos mig. Det er meget givende for os alle at møde Tut, siger Troels Ravn.

Selv er Tut Gatwech Garang også meget taknemmelig for at møde så mange forskellige mennesker, som han har gjort på borgen. Især var det stort, da han ved Folketingets åbning fik plads i logen kun få meter fra den danske dronning.

- Det var virkelig en oplevelse. Det havde jeg slet ikke forestillet mig. Her kommer jeg tæt på en elite, som jeg ellers ikke er en del af, og det er meget spændende. Jeg er også inviteret til fest med Pia Kjærsgaard, siger Tut Gatwech Garang.

Folketingets åbning var en stor dag for Tut Gatwech Garang, der fulgte åbningstalen fra sin plads nær ved dronningen. Foto: Privatfoto.

Til nytår slutter hans praktikperiode i Folketinget, og om et år er han færdiguddannet. Tut Gatwech Garang vil gerne blive boende i Vejen med sin kone og tre børn, men er indstillet på at pendle til København, hvis han finder det rigtige job.

Ikke nødvendigvis som politiker, men gerne et sted hvor han kan få indflydelse og gøre en forskel.

- Jeg vil kæmpe for, at mine børn får et nemmere liv, end jeg har haft. Og jeg vil kæmpe for at sætte fokus på det, der samler os, i stedet for det der adskiller os. Vi er jo de samme mennesker bare med forskellige farver.

Tut Gatwech Garang behersker mange sprog, men er ikke en mand af store ord. Man får ham ikke til at sige, at han er stolt af den rejse, han har taget, og det han har opnået i Danmark.

- Men jeg har lært mig selv at kende, og min historie har bidraget til den person, jeg er nu. Jeg venter ikke på, at nogen kommer og hjælper mig og hiver mig op. Jeg tror på, at jeg kan selv.

Blå bog: Tut Gatwech Garang

  • Født i Sydsudan omkring 1980. Har fået alderen 36 år, da han kom til Danmark.

  • Kom til Danmark som kvoteflygtning i 2001.

  • Har taget eksamen fra Handelsskolen og læser nu erhvervssprog og it-baseret markedskommunikation på University College Syd i Haderslev.

  • Arbejder på Danish Crown i sine sommerferier

  • Bor i Vejen med sin kone og tre børn.