Flere adhd-børn får medicin for at sove

Børn med diagnoser får i stigende grad medicin mod søvnbesvær.

For få år siden begyndte man at se på søvnbesvær som et væsentligt problem for adhd- og autismebørn. (Arkivfoto.) (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Phillip har adhd og har sovet dårligt næsten hele sit 14-årige liv. Han havde svært ved at følge med i skolen og kunne bruge halvanden time på at vågne om morgenen.

Men så fik hans mor en recept på medicinen Melatonin til ham.

- Det var en meget svær beslutning at give min søn piller. Men efter den første nat vågnede han og sagde: Mor, det er den bedste søvn, jeg har haft nogensinde, fortæller Dorthe Meiling fra Gesten.

Hendes søn er en del af statistikken, der fortæller, at et stigende antal børn med adhd og autisme-diagnoser får medicin på grund af søvnproblemer.

Sidste år fik 5511 børn under 14 år Melatonin på recept. Fire år tidligere var det 3364 børn. Det er en stigning på over 60 procent.

Stigningen skyldes blandt andet, at man for få år siden begyndte at se på søvnbesvær som et væsentligt problem for adhd- og autismebørn.

Nu går flere læger medicinens vej, når familierne beder om hjælp, fortæller lægefaglig direktør i psykiatrien i Region Syddanmark Anders Meinert Pedersen.

- Som læge vil man gerne hjælpe, fordi det faktisk er en alvorlig situation for barnet, siger Anders Meinert Pedersen.

Overlæge i børne- og ungdomspsykiatrien på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg Allan Hvolby er i gang med et forskningsprojekt, der skal klargøre, hvilke børn med søvnbesvær, der har brug for medicin.

- Børn uden diagnose kan få adhd-symptomer, hvis de ikke sover ordentligt. De bliver uopmærksomme og får indlæringsproblemer. På samme måde får adhd-børn forværret deres symptomer, hvis de sover dårligt, siger Allan Hvolby.

Hos foreningen Bedre Psykiatri er man bekymret over det stigende antal børn, som får medicin mod søvnbesvær.

- Jeg synes, det er alarmerende. Man kunne forestille sig, at nogle af børnene kan hjælpes med for eksempel samtaleterapi, inden man går så vidt som til at udskrive medicin, siger landsformand Birgit Elgaard.

For 14-årige Phillips mor var medicinen sidste valg. Hun havde prøvet både zoneterapi, massage og varme bade inden sengetid for at få sin søn til at falde i søvn. Nu får han Melatonin i hverdagene, hvor han skal være frisk til skole næste dag.

- Det betyder, at vi har fået en bedre hverdag. Phillip trives bedre, og han er sjældnere syg, fordi han nu får sovet om natten, siger Dorthe Meiling.